Pendrek će se okrenuti protiv vlasti

0

Ranka Savić, jedan od sindikalnih lidera u Srbiji
 

Vlada, verovatno u nedostatku načina da na drugi način reši probleme dugo gurane pod tepih, odlučila je da na njih ubuduće odgovora silom, u slučajevima blokada međunarodnih saobraćajnica.
 

Kako ocenjujete odluku vlasti da upotrebi silu protiv štrajkača?
"To što su ministri odlučili nije činio ni Miloševićev režim. Reč je o potezu očajnih, a takva odluka dokazuje i nesposobnost Vlade da na civilizovan način rešava probleme kojima je u najvećoj meri sama doprinela. Mislim da, ukoliko bi se takva odluka i sprovela, može da se postigne samo suprotan efekat. Dekretom se ništa neće promeniti", kaže sindikalni lider Ranka Savić.
 

Vlada odluku pravda sporazumom sa MMF-om koji je pomoć uslovio zamrzavanjem plata.
"Jeste, ali je ta ista Vlada odlučila da sebi, odnosno neposrednim državnim službenicima odmrzne zarade, čime je pokazala da nije solidarna i da ne želi da deli sudbinu građana. Time su sami sebi izbili važne argumente iz ruku, pa i nemaju sa čime da izađu pred nezadovoljne radnike. Da je bilo drugačije i da su zadržali poreze na zarade zaposlenih u državnim službama i te viškove iskoristili za socijalnu pomoć najugroženijima, prilike bi bile lakše."
 

Da li možete da kažete da u aktuelnim radničkim protestima nema i politizacije?

Čekamo Rasimov zakon

Da li znate nešto više o najavljenom Zakonu o štrajku i izmenama Zakona o radu koji bi trebalo da razdvoje "protest" od "štrajka"?
"Mi o tome znamo samo iz medija, odnosno, iz reči ministra Rasima Ljajića. Tek kad tekst bude napisan, moći ćemo da ga proučimo i iznesemo stav."

"Ne mogu to da kažem jer to ne bi bilo sasvim tačno, ali sve političke stranke u kampanjama vrlo često i rado obilaze sindikate i sa velikim razumevanjem slušaju probleme radnika. Dakle, kad se to radi u kampanjama, onda to nije politizacija, a kad vladi zagusti i ne zna šta da čini, onda radničke proteste karakteriše kao ispolitizovane. Nema sumnje da pojedinci iz opozicije koriste ovu situaciju kako bi se obrušili na vladu i to je sasvim normalno, kao i što je bilo normalno ranije, ali bi bilo nepravedno reći da su radnici vođeni političkim motivima."
 

Kad je već tako, da li će tri najveća sindikata u Srbiji početi da deluju zajednički?
"Upravo se iduće nedelje završava proces utvrđivanja reprezentativnosti, što je bila glavna tačka sporova među samim sindikatima. Kad se to završi i kad se utvrdi ko ima koliko članova, nadam se da će i nesuglasice nestati, te da ćemo moći zajednički da organizujemo akcije u zaštitu radnika čiji je položaj u Srbiji zaista izuzetno težak."
 

Nećemo više obuzdavati bunt

Da li su sindikati u Srbiji u stanju da artikulišu proteste radnika?
"Naravno da jesu, ali je sad pravo pitanje da li mi to želimo. Socijalne prilike su toliko teške da su od svega već jako umorni i radnici i sindikalci i čini mi se da smo veoma blizu tačke kad više niko neće želeti da obuzdava socijalni bunt. Pokazalo se da davanje novih šansi vlastima ne daje rezultate."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here