pixabay.com
Ilustracija

Sjedinjene Države nisu počele prebacivanje snaga u Evropu, nego su jedinice samo stavljene u stanje pripravnosti ako tako nešto bude potrebno, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin.

„Nismo prebacivali nikakve snage. Stavili smo snage u stanje povišene pripravnosti“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Ostin je rekao i da je američko rukovodstvo jasno stavilo do znanja da nema nameru da šalje vojnike u Ukrajinu radi učešća u borbenim aktivnostima u slučaju eskalacije situacije.
„Predsednik Bajden je bio jasan da ne planira da šalje snage u Ukrajinu radi učešća u borbenim operacijama“, naveo je on.

Načelnik združenih generalštabova Mark Mili rekao je da Amerika nema stalni vojni kontingent, baze ni ofanzivno naoružanje u Ukrajini, nego samo manji broj savetnika i instruktora.

Sjedinjene Američke Države su, podsećanja radi, u ponedeljak povećale borbenu gotovost trupa u zemlji i inostranstvu zbog situacije oko Ukrajine.

Portparol Pentagona Džon Kirbi saopštio je da je Pentagon doveo oko 8,5 hiljada vojnika u SAD u stanje povećane gotovosti za prebacivanje u Evropu. Prema njegovim rečima, još nije doneta odluke o njihovom slanju.

Zapad od 2014. godine aktivno pruža Ukrajini vojnu pomoć, uključujući i oružje koje se primenjuje u Donbasu.

Time se direktno krše Minski sporazumi i negativno utiče na proces normalizacije situacije u Donbasu.

U isporukama, vrednim više milijardi dolara učestvuju, osim SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.

Amerika je do sada isporučila protivtenkovske raketne sisteme „Dževelin“, patrolne čamce, snajperske puške i radare, Velika Britanija protivtenkovske raketne sisteme malog dometa NLAW, Turska – bespilotne letelice „Bajraktar“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here