Ministarstvo odbrane Rusije
Foto: Ilustracija

Amerika mora da očuva potencijal nuklearnog obuzdavanja i modernizuje nuklearnu trijadu u svetlu pojave najnovijeg ruskog naoružanja, kao što su hiperzvučne rakete „Avangard”, izjavio je zamenik šefa Pentagona za nabavke i tehničko opremanje Alan Šafer.

– Ovo novo oružje je pretnja našoj odbrani, kao i našoj nuklearnoj trijadi, i zato je modernizacija trijade toliko bitna. Ovo je i konkretan izazov zbog kog hiperzvučno oružje i zaštita od hiperzvučnog naoružanja za Ministarstvo odbrane predstavljaju prioritet – istakao je američki zvaničnik na konferenciji povodom nuklearnog obuzdavanja.

Kako tvrdi Šafer, u Kini i Rusiji su u toku slična ispitivanja, bez obzira što raspolažu arsenalom interkontinentalnih balističkih raketa, koje su dovoljne za rešavanje zadataka obuzdavanja.

– Kina i Rusija razmeštaju nove sisteme naoružanja u strateškom prostoru nuklearnog obuzdavanja. Oni će nas izazvati, a mi moramo biti spremni da se odbranimo od tog naoružanja i moramo biti spremni da predložimo sisteme uzvratnog napada – naglasio je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, u nedostatku efikasnih metoda zaštite od hipersoničnog oružja, postojanje nuklearnog arsenala igra veliku ulogu.

1 COMMENT

  1. Sve vam je uzaludno, razmislite zasto. Dok ste dominirali sve je bilo u redu i mogli ste raditi sta ste hteli. Vremena se menjaju i nista nije vecno – ali vi to ne mozete razumeti!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here