pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rusija je realna pretnja za američke snage raspoređene u svemiru, što sa svoje strane predstavlja opasnost za komercijalne i vojne interese Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je na nevladinom Savetu za međunarodne odnose predsednik Komiteta načelnika štabova američke vojske general Džozef Danford.

– Devedesetih godina prošlog veka, kada smo razmestili značajne snage u svemiru, polazili smo od pretpostavke da nećemo imati konkurente u svemiru. Danas se u svemiru razvila konkurencija – objasnio je Danford.

Prema njegovim rečima, među protivnicima Sjedinjenih Američkih Država u ovoj oblasti su Rusija, Kina, kao i Severna Koreja i Iran, koji imaju dovoljan potencijal.

– Postoji stvarna pretnja američkim sredstvima raspoređenim u svemiru. S tim u vezi postoji stvarna pretnja za naše komercijalne i vojne interese koji zavise od svemira i neraskidivo su povezani s njim – zaključio je general.

Ranije je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp na ceremoniji posvećenoj zvaničnom početku rada američke svemirske komande nazvao svemir narednom oblašću vojnih operacija. Prema njegovim rečima, cilj ove komande biće obezbeđivanje dominacije Vašingtona u svemiru.

Rusija je saopštila da, čineći to, Sjedinjene Američke Države stvaraju preduslove za militarizaciju svemira svojim namerama da iskoriste svemir u vojne svrhe, Moskva će morati da odgovori na moguće pretnje recipročnim i asimetričnim merama.

Trenutno međunarodni sporazumi zabranjuju samo razmeštanje oružja za masovno uništenje u svemiru. Međutim, do sada nijedna zemlja koja ima pristup svemirskoj tehnologiji nije tamo zvanično razmeštala oružje.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime