EPA-EFE
Američki vojnici

Sjedinjene Američke Države napale su dva objekta u Siriji koje koristi iranska Islamska revolucionarna garda i grupe koje podržava Iran, saopštio je Pentagon, nakon niza napada na američke snage u Iraku i Siriji.

Udari su usledili nakon što je administracija predsednika Džoa Bidena obećala odgovor na napade na američko osoblje za koje je Vašington okrivio naoružane grupe koje podržava Iran.

– SAD ne žele sukob i nemaju nameru niti želju da se uključe se u dalja neprijateljstva, ali ovi napadi protiv američkih snaga koje podržava Iran su neprihvatljivi i moraju prestati – rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin u izjavi u četvrtak.

– Iran želi da sakrije svoju ulogu i negira svoju učešće u ovim napadima na naše snage. Nećemo im to dopustiti. Ako se napadi iranskih posrednika na američke snage nastave, nećemo oklevati da preduzmemo dalje potrebne mere kako bismo zaštitili naše ljude – dodao je on.

Ostin je rekao da su “precizni udari” bili u samoodbrani i da nisu bili povezani s ratom Izraela i Hamasa.

– Oni su odvojeni i različiti od aktuelnog sukoba između Izraela i Hamasa i ne predstavljaju promenu u našem pristupu tom sukobu – naglasio je američki ministar odbrane.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi ranije je upozorio da će Vašington odgovoriti na napade u “vreme po našem izboru i na način po našem izboru”.

Kirbijevi komentari usledili su nakon što je američko ministarstvo odbrane u četvrtak saopštilo da su američke i savezničke snage u Iraku i Siriji ovog meseca “militantne grupe koje podržava Iran” napale najmanje 16 puta.

Ukupno 21 američki pripadnik povređen je u napadima, većina njih ima traumatske povrede mozga, naveli su američki zvaničnici.

Porast broja napada

Izveštaji o napadima na američke snage u regionu porasli su od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, koji je započeo ranije ovog meseca kada je palestinska grupa pokrenula napad bez presedana na Izrael za koji izraelski zvaničnici kažu da je ubio više od 1.400 ljudi.

Palestinske vlasti navode da je više od 7.000 ljudi ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima na Gazu izvedenim kao odgovor na napade Hamasa 7. oktobra.

Američki predsednik Džo Bajden je u sredu rekao da je direktno upozorio iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija da ne napada američke trupe na Bliskom istoku.

– Moje upozorenje ajatolahu je bilo da ćemo odgovoriti, ako nastave s napadima na te trupe, a da bi on trebalo da bude spreman – rekao je Bajden novinarima, dodajući da to “nema nikakve veze” s Izraelom.

Vašington i Teheran nemaju službene diplomatske odnose, a Bajden nije rekao kako je poruka preneta.

Američki zvaničnici zabrinuti su zbog mogućnosti da sukobi između Izraela i Hamasa prerastu u širi regionalni sukob.

Iran podržava i Hamas, koji upravlja Gazom, i libansku oružanu grupu Hezbolah, s kojom se Izrael sukobio duž izraelsko-libanske granice.

U četvrtak je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan rekao u Ujedinjenim nacijama da SAD “neće biti pošteđene ove vatre” ako izraelsko bombardovanje Gaze ne prestane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here