Youtube/NOVA S
Danilo Šuković

Pijačni prodavci u Srbiji našli su se na udaru elektronske fiskalizacije jer od 1. maja moraju da imaju fiskalne kase, što znači da za prodatu robu moraju da izdaju račune. To im stvara velike probleme, jer zbog korona pandemije i rata u Ukrajini imaju upola manji promet, pa bi im nabavka fiskalnih kasa bila dodatni namet. Osim toga, vremenske neprilike diktiraju njihovo radno vreme, što znači da ne mogu da ostvare punu zaradu. Ukratko, to su muke zbog kojih su tražili prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On ih je umirio i ulio optimizam da će njihovi problemi biti rešeni, a predsednik Udruženja pijačnih prodavaca Srđan Praštalo se zahvalio na prijemu i tome što je Vučić pokazao državničku širinu koju su, kako ističe, i očekivali.

– To nije jednostavno pitanje, više je država u pravu nego oni – izjavio je Vučić i dodao da će se gledati da se nađe rešenje negde između i da zaštite pijačare.

Inače, od pijace u Srbiji živi 50.000 do 100.000 ljudi direktno ili indirektno, što je veliki broj. Pored toga veliki broj penzionera sa malim primanjima radi za tezgama i pokušava da popuni kućni budžet, a zbog poodmaklih godina ne znaju da koriste fiskalne kase.

S druge strane, država insistira na uvođenju fiskalnih kasa jer smatra da će tako, između ostalog, suzbiti sivu ekonomiju.

– Fiskalne kase svakako znače uvođenje reda u poslovanje i ovih radnika – komentariše za “Vesti” Danilo Šuković, ekonomista.

Prema njegovim rečima namera države je dobra, ali i sastanak pijačara sa predsednikom znači da će muke radnika za tezgama biti rešene na najbolji mogući način.

Za sada pijačni prodavci plaćaju paušalni porez koji utvrđuje svaka opština i mesečno iznosi od 18.000 dinara (oko 150 evra) pa do 25.000 dinara (oko 210 evra). Pored toga tu je i zakup tezgi koji košta oko 16.000 dinara (oko 135 evra).

Inače, ranije je Siniša Mali, ministar finansija, izjavio da za razliku od prodavaca robe široke potrošnje na pijacama, prodavci koji prodaju svoje proizvode, odnosno voće i povrće, poput luka, kupusa, peršuna… koje su sami proizveli, a reč je o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ne moraju da imaju svoje fiskalne kase.

Pijačari su, podsetimo, zbog kasa u više navrata protestovali, a blokirali su i auto-put u Srbiji.

Kako je u Evropi

Zemlje članice Evropske unije imaju fiskalne kase na pijacama. One postoje u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatska je to uradila 2013, Slovenija ranije. U Mađarskoj takođe, ali su i kod njih poljoprivrednici oslobođeni obaveze da imaju fiskalne kase. Za sada, fiskalnih kasa na pijacama nema u BiH, u Makedoniji, a Crna Gora je krenula u taj proces.