Tanjug
Svetislav Pešić

Proslavljeni stručnjak Svetislav Pešić promovisan je kao novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

– Sada smo došli ovde ponovo. Radujem se novom izazovu i što sam ponovo trener reprezentacije. Imam neka iskustva, ali što se kaže zaboravi iskustvo ako ne znaš kako da ga iskorištiš. Ja ću se truditi da svoje iskustvo stavim na rapsolaganje reprezentaciji. Siguran sam u ono što znam, a to je da što se tiče predsednika KSS Predraga Danilovića i direktora reprezentacije Dragana Tarlaća da će mi pružiti podršku. Mislim da smo se dobro našli. Ono što ste želeli, dobili ste. Košarka treba da pripadne košarkašima. Svi smo bili košarkaši, iz tog sveta smo. Oslonite se malo na nas, dajte nam podršku, pa će biti i rezultata – rekao je Pešić.

On je najavio da će najveći deo vremena provoditi u Srbiji.

– Sada ću ovde provoditi najveći deo vremena i raditi na košarci. Srećan sam kad sam ovde. Kada je čuo za ponudu, sin me je pitao šta čekam. Žena Vera mi je rekla da nam fali samo olimpijska medalja. Mislim da se tu ne radi o kultu reprezentacije. Sve se menja, pa i odnos prema svemu. Kada sam došao u Nemačku niko nije želeo da igra za reprezentaciju. Ne zbog toga što ne vole svoju zemlju, nego zato što nisu verovali da mogu sa reprezentacijom da ostvare sportske ciljeve. Mislim da većina njih želi da bude u timu sa najboljima i da igra protiv najboljih. O pojmu kulta neću da se bavim, nego ću da se trudim da sa ljudima stvaram malo drugačiji odnos. Jednostavno interes da želim da pobeđujem, da osvajam medalje, da osećam da sam napredovao kao igrač. Mislim da je to vreme u kojem živimo, da je takva razlika – rekao je Pešić.

Pešić će predvoditi naš nacionalni tim već u novembarskom prozoru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, kada će Srbija 25. novembra dočekati Letoniju, dok će tri dana kasnije gostovati Belgiji.

Pešić je kao selektor Jugoslavije doneo veliku radost našoj košarkaškoj naciji, pošto je 2001. godine u Istanbulu ubedljivo osvojio evropsko zlato, dok je godinu kasnije doneo našoj reprezentaciji titulu šampiona na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu.

Pre toga, od 1984. do 1987. bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, 1985. je osvojio kadetsko, 1986. juniorsko Evropsko prvenstvo, a 1987. u Bormiju postao je šampion sveta.

Pešić je na mestu selektora zamenio Igora Kokoškova, koji se nakon neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre vratio u NBA ligu kao pomoćni trener u Dalas Meveriksima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here