Foto: MN Press
Košarkaška reprezentacija Srbije

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Letoniju 101:100 u prvom meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci. 

Posle meča, selektor Srbije Svetislav Pešić je istakao da je njegov tim odigrao odlično protiv kvalitetnog rivala.

– Odigrali smo utakmicu sa intenzitetom i velikom borbom. Čestitam obema timova, Letonija je odigrala odličnu utakmicu, igrala sjajnu košarku i u odbrani i napadu. Igraju zajedno dosta dugo. Drugi tim je pokazao stav, moral i veru da može da pobedi. To je momenat koji je najvažniji za mene. Moral, stav, timski duh. To su za mene najvažniji detalji u razvijanju našeg novog projekta u ovom takmičenju. Ovo je početak olimpijskog ciklusa i raduje me način na koji smo pobedili, ponoviću još jednom, sa samopouzdanjem i stavom koji smo pokazali – istakao je Pešić i dodao:

– Najveći i najbolji kvalitet koji sam video večeras je verovanje da možemo da pobedimo utakmicu. Mi treneri znamo koliko je teško igrati protiv ekipe koja, ne mogu da kažem da ima ovakav dan, nego ima talenat za šut koji je najbolji u Evropi. Pošto mi mislimo da smo najbolji na svetu i u Evropi, a još uvek nismo jer to moramo da dokazujemo u narednim godinama. Najvažnije je da je mnogo teško vratiti se u utakmicu nekoliko puta i pronaći mentalnu snagu protiv ovakve ekipe. Napravili smo odbranu ,a oni su i dalje sve držali u svojim rukama. Izvući ovakvu utakmicu, moram da kažem, publika nas je podigla. U takvoj situaciji je povećan moral ekipe i voleo bih da tako bude i u sledećim utakmicama.

– Da više verujemo ovim momcima i da im pomognemo. Nemamo najbolje igrače ovde, po vama, ali ja se neću složiti. Ali ako ih i nemamo, onda hajde da napravimo da budu najbolji. Zaslužuju podršku i imaju moju podršku i mog stafa. U prolazu je moj poznanik čestitao i rekao mi da smo se provukli. Šta to znači? Igrali smo utakmicu protiv fantastičnog protivnika. Rekao sam na tajm-autu da ne igramo protiv Boston Seltiksa i Los Anđeles Lejkersa iz najboljih dana. Pa, ne mogu ni oni da pogađaju stalno. Ali, stvarno svaka im čast kako su odigrali. Završili smo sa 71% šuta za dva i 50% za tri. I pobedili smo jednim poenom razlike. Za odbranu je potrebno vreme. Odbranu može da igra onaj koji se bori, ali ne možeš ni u napadu ako ne trčiš i ako nisi agresivan u napadu i onda nema ovih procenata. Ali odbrana zahteva vreme, da se uigraju, da pročitaju akcije, da pročitaju trenera. Ja sam tri dana sa njima. Nikada nikoga nisam trenirao, osim Marka Marinovića (pomoćnog trenera). I profesora Trunića na kadetskom prvenstvu Evrope 1989. godine. Oni veruju u moje znanje i to ima za njih i mene značaj. Ali dok razumeju šta taj čuveni trener traži od njih, potrebno je vreme – objasnio je Svetislav Pešić.

Na kraju, pohvalio je Marka Jagodića-Kuridžu koji je debitovao u reprezentaciji u 34. godini.

– To je jedan fantastičan dečko. On ima jedno ogromno iskustvo. To njemu niko ne može da uzme. Šta ti vredi iskustvo, ako ne znaš da ga koristiš. Iskustvo postaje kvalitet kada to znaš, a on je to znao večeras. Igrači su ga prihvatili tako da mu veruju. Teodosić ga je tražio non stop ispod koša. Pogodio je na kraju iz ćoška, pogodio je bacanja, alal mu vera. Ja kada sam ga zvao, on nije uopšte verovao i pitao me je, “da li ja stvarno da igram za reprezentaciju?”. Dao je primer svima. Imamo mi igrače, treba da ih podržimo, ne mogu da svi budu Jokići, Divci, Bodiroge. I naš Tarlać je igrao košarku, nije bio Bodiroga, ali ni Bodiroga nije imao ono što je imao Taki. Sve to treba staviti u funkciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here