EPA/Pavel Bednyakov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Moskva odgovoriti na eventualnu odluku EU da dobit od zamrznutih sredstava Rusije pošalje Ukrajini.

– Evropljani znaju da ćemo odgovoriti na to. Možda nam budu potrebne decenije, ali nećemo je prećutati – rekao je Peskov, prenosi TASS.

On je istakao da, ako se Evropa odluči na takav korak, znači da će upropastiti sopstvenu investicionun atraktivnost i temelje privregnog prava.

– Ako jednom prekrše pravilo, odmah će dobiti reakciju investitora i narušiće imidž koji su gradili decenijama. Jednostavno rečeno, pucaće sebi u nogu – rekao je Peskov.

Lideri EU prošle nedelje su saopštili da bi EU mogla da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u roku od nekoliko meseci u okviru plana koji uključuje kupovinu oružja za Kijev.

Od početka rata u Ukrajini, zemlje članice EU i zemlje grupe G7 zamrzle su oko polovinu ruskih deviznih rezervi, u iznosu od oko 300 milijardi evra, pri čemu se oko 200 milijardi nalazi u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije koja pruža finansijske usluge Euroklir.

Evropska centralna banka je upozorila da bi slanje sredstava od zamrznute ruske imovine Ukrajini dugoročno moglo da predstavlja rizik za reputaciju evropske valute, i pozvala da se pronađe drugi način za finansiranje Kijeva.

3 COMMENTS

  1. A zasto nemas odgovor na pitanje ruske novinarke o tadzikistanskim teroristima ISIS – K? Zasto je jedan nepokretan, jednom uho odseceno, ostali nadauveni od batina…i tvoj odgovor je : ne zelim to komentarisati…

  2. Jeftina su ti pitanja
    Pitam se samo šta bi im ti uradio da je ne daj Bože tamo nastradao neko od tvoje porodice .
    Ima da zažale što su živi
    To su plaćeni teroristi
    Otomanske metode mučenja su prikladne za takve.

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here