EPA/Maxim Shipenkov
Dmitrij Peskov

Isporuke zapadnog naoružanja Ukrajini svedoče o tome da je Zapad direktno angažovan u sukobu i da ta angažovanost i dalje raste, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Iz evropskih prestonica i Vašingtona se stalno čuju izjave o tome da slanje različitih sistema naoružanja Ukrajini, između ostalog i tenkova, ne znači da su te zemlje ili alijansa angažovane u ukrajinskom sukobu. Mi se sa tim kategorički ne slažemo. Sve što radi alijansa, koju sam spominjao i glavni grad, doživljava se kao direktno angažovanje u sukob i angažovanje raste – rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je komentarisao i temu o izmeni statusa specijalne vojne operacije zbog isporuka američkih i nemačkih tenkova Kijevu i naveo da to pitanje nije na dnevnom redu.
Ranije je poslanik Državne dume Rusije s Krima Mihail Šeremet izjavio da, usled odluke SAD i Nemačke da isporuče tenkove ukrajinskoj armiji predložio da se promeni status ruske specijalne vojne operacije, ne precizirajući kakva bi ta promena trebalo da bude. Naglasio da su događaji već izašli iz okvira običnog vojnog sukoba.
Nemačka vlada je 25. januara donela odluku da Ukrajini preda nemačke tenkove „leopard 2“. Pored toga, Bela kuća je potvrdila da namerava da Ukrajini pošalje 31 tenk M1 „abrams“.
Prema informacijama američkih vlasti, za isporuku će biti potrebno nekoliko meseci. Vašington namerava da pošalje Kijevu i osam oklopnih vozila za remont i evakuaciju M88 koji će služiti za servis tenkova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here