EPA/Sergei Karpukhin
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da one snage koje sada pokušavaju da izvrše uticaj na događaje u Belorusiji predstavljaju snage koje destabilizuju situaciju u Belorusiji, dok ciljaju na Rusiju. On je dodao da Kremlj nema komunikacione kanale sa Koordinacionim savetom beloruske opozicije niti vodi pregovore sa njom.

Odgovarajući na pitanje planira li Kremlj da uspostavi kontakte sa beloruskom opozicijom, Peskov je rekao sledeće – Za sada nema jasnih signala u vezi sa Rusijom. Ali u svakom slučaju, neka vrsta uspostavljanja kontakata bila bi mešanje u unutrašnje poslove Belorusije. Kritikujemo one koji to čine, smatramo to pogrešnim i sami ne planiramo to da radimo. Barem sada, u takozvanoj usijanoj fazi – rekao je on.

On je dodao da Kremlj ne krije činjenicu da mu beloruski političari, koji se zalažu za savezništvo sa Rusijom, imponuju više nego oni koji su protiv. -Ti političari, predstavnici vlasti koji su pristalice razvoja naših bilateralnih odnosa nam, naravno, imponuju više- rekao je on, ne precizirajući konkretna prezimena.

Portparol je takođe istakao da Kremlj ne može da „utiče na politički pogled na svet opoziciono nastrojenih ljudi“.

Ko cilja na Rusiju preko „leđa Belorusije“?

Odgovarajući na molbu da precizira da li je ruski presednik Vladimir Putin siguran da spoljne sile destabilizuju situaciju u Belorusiji, a da je meta napada Rusija, Peskov je ponovio da je Kremlj i dalje zabrinut zbog znakova spoljnog mešanja u stvari Belorusije i da poziva da se Belorusima omogući da sami izađu na kraj sa problemima.

– Taj element postoji i, nažalost, on se ne sme ignorisati – rekao je i dodao da će se suzdržati od više detalja. Portparol predsednika je takođe rekao da niko ne govori o direktnom napadu, a da je priča o mešanju „priča koja se može pratiti vrlo rečito tokom poslednje decenije“ i da „činjenice same govore za sebe“.

Kremlj je konstatovao da u Belorusiji nije bilo nikakvih provokacija demonstranata, da organi reda korektno obavljaju svoje dužnosti. Peskov je izrazio nadu da će ubuduće biti izbegnute provokacije na protestima u Belorusiji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here