EPA/Sergei Karpukhin
Dmitrij Peskov

Odnosi Moskve i Vašingtona nikada nisu bili bliski i sada nema razloga za medeni mesec, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov moskovskoj radio stanici AvtoRadio.

– Oni (odnosi Rusije i SAD) nikada nisu bili previše bliski i nema razloga za medeni mesec. Da biste otišli na medeni mesec, prvo morate da se venčate, a niko se neće venčati – rekao je Peskov.

Peskov je naglasio da su vođe obe nacije pre 2000. godine bile vođene iluzijama da pošto Sovjetski Savez više ne postoji neće biti ni konfrontacije.

– Oni su pogrešili i shvatili svoje greške – istakao je Peskov i dodao da je ruski predsednik Vladmir Putin to dobro shvatao.

– Zbog toga on je vodio potpuno konzistentnu i jasnu spoljnu politiku od 2000. godine, čiji je cilj bila izgradnja dobrih odnosa sa svim zemljama koje su na to spremne, a sve u cilju poboljšanja blagostanja Rusa – objasnio je on.

Prema rečima portparola Kremlja, moglo bi se očekivati da će globalna kriza, poput pandemije koronavirusa, poslužiti kao plodno tlo za istinsku saradnju i međusobnu pomoć i zaista postoje neki takvi znaci, naročito kada je reč o razmeni pomoći tokom pandemije.

– I stičemo utisak da bismo mogli da usvojimo novi i prihvatljiviji način interakcije. Ipak, ništa slično se zaista nije dogodilo – rekao je Peskov.

S tim u vezi, ukazao je na neprestane sukobe između SAD i Kine, koja se konstantno “zagrevaju” usred pandemije.

– Očigledno sada nije pravi trenutak da Vašington iznosi optužbe protiv Kine, ali to se dešava – primetio je Peskov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here