EPA/Sergei Karpukhin
Dmitrij Peskov

“Nije prvi put da su u SAD objavljeni materijali o navodnim ruskim planovima da napadnu Ukrajinu, ali nikad se ništa nakon toga nije dogodilo”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući izjave u američkim medijima o navodnim planovima Moskve da izmisli ukrajinski napad kao izgovor za „invaziju.”

– Ovo nije prvo takvo obećanje. I ranije su se izgovarale slične stvari. Ali nikada se ništa ne dešava – rekao je Peskov.

Portparol Kremlja osudio je ove izjave kao praznu i neosnovanu eskalaciju tenzija, ističući da Rusija ne predstavlja pretnju nikome.

Peskov nije isključio mogućnost provokacije da bi se opravdale takve tvrdnje i upozorio da će pokušaji da se ukrajinski sukob reši silom imati izuzetno ozbiljne posledice.

Obaveštajni zvaničnici SAD veruju da je Rusija napravila plan o insceniranju incidenta kojim bi opravdala invaziju na Ukrajinu, objavila su u četvrtak dva američka lista, pozivajući se na izvore koji su upoznati sa tim.

Rusija razmatra nekoliko opcija koje bi joj dale izgovor za invaziju na Ukrajinu, među kojima je i montirani video snimak koji prikazuje teške posledice eksplozije, uključujući i opremu koja navodno pripada Ukrajini ili članicama NATO-a, saopštili su portparol Stejt departmenta Ned Prajs i neimenovani visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

U Pentagonu, portparol Džon Kirbi takođe je govorio o ovoj temi.

– Imamo informaciju da bi Rusi mogli da fabrikuju preduslov za invaziju, što je nešto dobro poznato kada je reč o načinu na koji oni rade stvari – rekao je Kirbi.

– Verujemo da bi taj propagandni video mogao prikazivati snimke mrtvih ljudi i glumaca, prikaze uništenih lokacija, kao i vojnu opremu u rukama Ukrajine ili Zapada – i trebalo bi da pobudi osećanje žalosti – ukazao je portparol Pentagona.

Njujork Tajms je objavio da plan Rusije uključuje korišćenje lažnog video snimka, koji bi sadržao insceniranje i snimanje izmišljenog napada ukrajinske vojske, bilo na rusku teritoriju ili na ljude koji govore ruski na istoku Ukrajine, a Vašington post je objavio da su američke obaveštajne službe skinule tajnost sa detalja takvog plana i da se očekuje da će on biti otkriven tokom dana.

Rusija je optužila SAD da pojačavaju tenzije i ignorišu pozive Moskve za eskalaciju napetosti oko Ukrajine, dan nakon što je Vašington najavio da će poslati skoro 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju.

2 COMMENTS

  1. USA je jedan veliki lažnjak produkovan u Holivudu. Najgore je što su sami poverovali u sopstvenu propagandu.

  2. Jel to USA Establishment iz ličnog iskustva , kada su spremali rat na kosovu u onom selu gde se tadašnja VJ borila protiv Uçk i njihiv verifikator onaj lupez ni ime neću da mu pomenem izmontirao razlog za Bombardovanje Srbije ?!
    Samo zaboravljaju u State Departmentu i Beloj Kući da nisu svi ohavni lazovi kao oni , ako neko bude pokušao da isprovicira rat Rusi će , po običaju odgovoriti !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here