EPA/Evgenia Novozhenina
Dmitrij Peskov

Bilo koji političar u Evropi koji brine o suverenitetu svoje zemlje sada se apsurdno etiketira kao “proruski”, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom rezultata izbora u Slovačkoj i izjave lidera pobedničke stranke o obustavi vojne pomoći Ukrajini, ali i tome što Fica zapadni mediji nazivaju proruskim čovekom.

Slovačka partija Pravac – Socijaldemokratija sa bivšim premijerom Robertom Ficom na čelu, pobedila je na parlamentarnim izborima sa 22,94 odsto osvojenih glasova čime je obezbedila 42 mesta u nacionalnom parlamentu sa 150 poslaničkih mesta, navodi TASS.

“Izvestan broj političara u Evropi se naziva proruskim, a zapravo smo suočeni sa situacijom da se bilo koji političar na evropskom kontinentu koji je sklon da brine o suverenitetu svoje zemlje i koji brani interese svoje zemlje, naziva “proruskim”, što je apsurdno”, rekao je Peskov medijima komentarišući pobedu Fica i njegove stranke Pravac – Socijaldemokratija.

Peskov je rekao da bi Fico tek trebalo da se dogovori sa drugim strankama o formiranju koalicije, ali je ponovio da je apsurd da zvaničnici EU etiketiraju Fica kao proruskog političara jer je kao prioritet postavio interese svoje zemlje, navodi Rojters.

Fico će uskoro dobiti prvu priliku da formira vladu Slovačke, ali ranije je potvrdio da će podržati slovačku humanitarnu i pomoć u obnovi Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here