O. Đoković
Prošlogodišnje polaganje venaca

Svečanom obeležavanju 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, naša pariska poetesa Dana Dodić priložila je svoj rodoljubivi poklon. Za njenu pesmu “Ovde daleko”, inspirisanu Velikim ratom i stogodišnjicom njegovog završetka, urađen je i video-spot.

– U decembru prošle godine u Parizu smo organizovali promociju stihova moje pesme “Ovde daleko”, koju je u muziku pretočio jedan od najboljih srpskih kompozitora Miroljub Aranđelović Rasinski. U Kulturnom centru Srbije pesmu je tada otpevao mladi operski pevač, bariton Milutin Jocić. Punom salom odjekivao je gromki aplauz i svi autori su “rasli” od zadovoljstva i sreće. Sada smo uradili dodatak, snimili smo video-spot pesme koji će se od sutra (11. novembra) naći na Jutjubu. Stihovima, melodiji i glasu dodali smo novu dimenziju, upleli ih sa fotografijama ceremonija sa groblja Tije, mesta večnog prebivališta srpskih solunskih junaka i ispod Trijumfalne kapije gde počiva Neznani junak – s ponosom nabraja Dana.

Ona ističe da je uvek imala puno poštovanje prema našim junacima koji su položili živote za otadžbinu i slobodu.

Stihovima, melodiji i glasu dodate fotografije ceremonija sa groblja Tije

– Živim u Parizu gde Srbi godinama obeležavaju datume iz te slavne epopeje. Francuzi su nam pre više decenija uradili groblje srpskih solunaca na kojem, daleko od matice, počiva 756 boraca. Kad god obeležavamo neki datum, okupimo se uz taj niz krstova, saslušamo himnu, uvek neko govori o herojima i njihovim delima, a na nama se primeti teškoća zbog tužne sudbine tih mladih ljudi, ali i uzvišenost zbog njihovog dela. Slobodu su nam dali – govori u dahu poetesa.

– Kad god bih doazila na groblje Tije i gledala to polje krstova, a na svakom je upisano ime, uvek bih razmišljala koliko je važno da poslednje počivalište bude na rodnoj grudi, da kosti budu pohranjene među svojim ljudima, kod svog naroda. Mogu zamisliti koliko su veliki mučenici bili ovi preminuli i kako im je, ukoliko su bili svesni, sve to teško palo. Grobova solunaca ima i na drugim mestima i veoma je važno da se sećamo junaka i odamo im počast. Pesma “Ovde daleko” je zajedničko delo, svako od nas je iz sebe izvukao najbolje što ima, ovu pesmu poklanjamo soluncima, a svi koji žele posetom Jutjubu mogu da se osvedoče u naš omaž i emocije – poziva Dana Dodić.

Prvo izvođenje pesme: Dana Dodić i Milutin Jocić

Na groblju samo zastavničari

Dana kaže da u trajućem korona ludilu i svima nama teško prihvatljivoj situaciji sigurno neće biti masovnog izlaska na groblje Tije.

– Raspitivala sam se. Rekli su mi da ćemo, bez obzira na sve aktuelne zabrane, odati počast braniteljima i graditeljima slobode i mira, pa će se, najverovatnije, uz velike sanitarne mere, okupiti samo nosioci ratnih trofejnih zastava i po dogovorenom protokolu junacima koji tamo večno počivaju, još jednom, kao i uvek do sada, reći: “Hvala.” A ja bih dodala: “Hvala što ste nam omogućili da postojimo i što smo uspravni.”