S. Simović
SVI NA OKUPU: Nastupilo 350 folkloraša iz devet klubova

Srpski kulturni centar iz Sindelfingena kod Štutgarta nedavno je organizovao godišnji koncert na kojem je okupio prijatelje iz još osam naših udruženja iz Nemačke, Francuske i Švajcarske.

– U folklornom delu programa nastupilo je više od 350 izvođača, a u hali se našlo oko 850 posetilaca koji su sa uživanjem ispratili program – sa ponosom za “Vesti” ističe Saša Simović, umetnički rukovodilac SKC i jedan od organizatora koncerta.

Brojni gosti

On navodi da su gosti SKC Sindelfingen u gradskoj hali Stamhajm-Kalv bili ANIP Oro iz Pariza, SKUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Šenenverda u Švajcarskoj, kao i kulturno-umetnička društva iz Nemačke, Jelek iz Vupertala, Sloga i Morava iz Štutgarta, SKC Ofenbah, Sloga Manhajm i Radost iz Leverkuzena.

Među počasnim gostima bili su Vera Sajić, generalna konzulka BiH u Štutgartu, sveštenik Stanko Rakić i Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu. Njima i svima ostalima u sali dobrodošlicu je poželeo Zajo Domuz, predsednik SKC Sindelfingen.

Vera Sajić, Mićo Ćetković, Nešo Marić (sede), Siniša Burgić i Robert Jovanovski (stoje)

– Dobro nam došli dragi prijatelji i poštovani gosti. Čast mi je da mogu na proslavi da pozdravim našeg sveštenika Stanka Rakića, Veru Sajić, generalnu konzulku BiH u Štutgartu i nama folklorašima dobro poznatog Miću Ćetkovića. Zahvalio bih svim ansamblima koji su prihvatili poziv da uveličaju našu proslavu kojom obeležavamo 47 godina postojanja. Krenuli smo davnih dana sa jednom folklornom sekcijom, kroz godine menjali imena udruženja, ali nikad nismo odustajali od toga da negujemo i prenosimo tradiciju na našu decu. SKC Sindelfingen danas ima oko stotinu folkloraša raspoređenih u tri folklorne sekcije od najmlađih bambinija, preko dečjeg, pa do prvog ansambla – naveo je Domuz.

Plakete učesnicima

Vera Sajić je istakla da negovanje srpske tradicije i kulture u inostranstvu mora ostati prioritet da generacije koje žive daleko od matične zemlje ne bi zaboravile vrednosti naroda kome pripadaju.

– Veoma sam zahvalna što daleko od rodnih kuća srpski narod čuva svoju kulturu i tradiciju i organizuje susrete sa umetničkim društvima iz Evrope – rekla je Sajićeva.

Posle pozdravnih reči usledili su nastupi svih društava, a program su vodili Ana Marija Đukić i Mihajlo Simović. Svim učesnicima koncerta dodeljene su plakete, a zlatnu plaketu SKC dobio je Ljubomir Sarić, nekadašnji dugogodišnji umetnički rukovodilac, koji je sa folklornim ansamblom 2005. godine osvojio prvo mesto na nemačkoj Saveznoj smotri sa Igrama iz Vranja.

VODILI PROGRAM: Ana Marija Đukić i Mihajlo Simović

Učesnici redom zahvaljuju domaćinima na gostoprimstvu i organizaciji, a to čine i predstavnici Sloge iz Manhajma Goran Đukić, potpredsednik i Silvija Mitrović sekretar i umetnički rukovodilac.

– Predivni domaćini i program koji nas je igrama i pesmama vodio širom Srbije. Bilo je lepo videti sve grupe domaćina koje su otpevali pesmu “Ovo je Srbija”, a kruna večeri bila je zajednička slika svih izvođača – saglasni su Silvija i Goran.

Umetnički rukovodioci klubova učesnika koncerta
Najmlađe članice SKC Sindelfingen
Folkloraši iz Leverkuzena sa Snežanom Džidom
Veselje posle zvaničnog dela programa
Zajo Domuz, Goran Đukić i folkloraši Sloge Milana Vezmar i Andrej Ritan

Poseban rad sa mladima

Snežana Džida, predsednik i umetnički rukovodilac Folklornog ansambla Radost iz Leverkuzena, zahvaljuje prijateljima, društvu iz Sindelfingena na pozivu.

– Koncet je bio na visokom profesionalnom nivou. Bila nam je čast da učestvujemo, družimo se i upoznajemo nove prijatelje na ovakvom nezaboravnom skupu. Divni, nasmejani i veoma gostoprimljivi domaćini su nesumnjivo mnogo truda i snage uložili u ovakvu organizaciju. Hvala Saši Simoviću, umetničkom rukovodiocu domaćina, njegov rad sa decom se uvek prepoznaje i razlikuje od drugih. Deca su na kraju programa skoro tri sata imala žurku kako oni vole, a roditelji su kao i uvek bili divna podrška – ističe Snežana.

Sara i Saša Simović i Ana Marija Đukić

Puno lepih utisaka

Robert Jovanovski potpredsednik i umetnički rukovodilac SKC Ofenbah kaže da su se sa zadovoljstvom odazvali pozivu da učestvuju na proslavi kod prijatelja iz Sindelfingena.

– Program je lepo osmišljen i izveden, a potom je bilo divno druženje uz dobru muziku. SKC Sindelfingen je bio dobar domaćin i vraćamo se s puno lepih utisaka i novih poznanstava.

Novo prijateljstvo

Gosti iz Pariza su se posle koncerta oglasili na svom Fejsbuk profilu:

“Drugari, hvala vam nam pozivu, jer se iz ovog rodilo novo prijateljstvo. Posebno hvala publici na predivnoj atmosferi tokom našeg nastupa. Izveli smo koreografiju ‘Srce gori za devojče’, svadbene običaje iz okoline Gnjilana, a onda je zajedničko druženje i pevanje bilo na prvom mestu. Nadamo se da ćemo to ponoviti uskoro”, napisali su članovi Ansambla narodnih pesama i igara Oro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here