V. Stokić
Veza sa maticom: Nina Živančević

U Beogradu je u Ustanovi kulture Parobrod održana promocija knjige “Jedini izvor svetlosti” Nine Živančević, naše književnice koja decenijama živi u Parizu. Ova autorka, poznata po brojnim knjigama poezije, proze, eseja, predavala je književnost i teoriju pozorišne avangarde na univerzitetima kao što su Naropa, Univerzitet u Njujorku, Heriman, Sent Džons univerzitet u Americi, a u Evropi predaje avangardno pozorište i performans na Sorboni i na Univerzitetu Pariz. Takođe je objavila i desetak knjiga prevoda s engleskog jezika.

Tokom gostovanja čitala je svoje pesme posvećene ljubavi i dragim osobama, ali i ostvarenja u kojima su prikazani uobičajeni životni problemi s kojima se svakodnevno suočavamo, od bolesti (korona, na primer) do političkih (poput pitanja demokratije ili rata u Ukrajini). Posebna značajno pitanje na koje Nina Živančević obraća pažnju jeste jezik. On je osnova svakog razgovora i komunikacije i najvažnije sredstvo svakog pesnika.

O jeziku, kulturnim vezama Srbije i Francuske, književnosti i našoj dijaspori razgovarali smo s ovom spisateljicom i taj razgovor ćemo objaviti u “Vestima”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here