Đ. Janković
Emotivno: Predstavljanje nove zbirke Zorke Tošić

Veoma emotivno, književno-umetničko veče održano je u lozničkoj Biblioteci Vukovog zavičaja, koja je bila prepuna posetilaca. Bilo je posvećeno Draganu Tošiću (1964-2022), profesoru književnosti, bibliotekaru i uredniku kulturnog programa ove biblioteke, koji je iznenada preminuo u maju ove godine, a kome je kao njenom dugogodišnjem recenzentu, a pre svega velikom prijatelju, omiljena loznička lekarka Zorka Tošić posvetila svoju novu zbirku poezije “Kome posvećujem pesmu”.

Trag u kulturi

Kako je na početku kazala pesnikinja, knjiga se mogla zvati “Pesme za Dragana i druge pesme” kome je samo dve nedelje pre njegovog odlaska odnela nove stihove, a on joj obećao da će lekturu završiti do jeseni.

– Obećanje nije ispunio, napustio nas je iznenada. Bio mi je i prijatelj i dobar prema meni kao da mi je brat, uvek me je dočekivao sa osmehom, razumevanjem, podržavao me, tešio, bio moj glas razuma. Skupila sam snagu da završim knjigu i nadam se da će se čitaocima svideti. Ako ima neko mesto gde je on sada nadam se da će biti zadovoljan, trudila sam se da sve uradim onako kako bi on to učinio. Nažalost, umesto da je večeras sa nama, da on govori o mojim pesmama, analizira ih, kao što je to činio prilikom predstavljanja prethodnih zbirki, mi večeras govorimo o njemu, čoveku koji je ostavio veliki trag u kulturi našeg grada i koji nikada neće biti zaboravljen. Zbirka ima oko 80 pesama, a prvi od njenih pet delova zove se “Za Dragana” i tu su pesme posvećene njemu – kazala je Tošićeva koja je u Draganu našla srodnu dušu punu razumevanja za njen pesnički duh.

Podrška pesnicima

Mirjana Pejak, direktorka Biblioteke Vukovog zavičaja, ustanove koja je izdavač knjige, kazala je da je Dragan bio taj koji je prepoznao Zorkin pesnički potencijal i hrabrio je da učini prve korake, a iza nje je sada već šesta zbirka poezije.

– Neobično je da imamo književno veče, a da njega nema tu da ga vodi, kako je to uvek činio, već je ono posvećeno njemu. Dragan je bio više nego saradnik, pravi prijatelj i mislim da bi bio sada ponosan na nas. Verovatno ćemo napraviti neku vrstu književnog konkursa naredne godine posvećenog Draganu da ostane i na taj način sačuvano sećanje na njega. Veče je posvećeno njemu i novoj knjizi njegove velike prijateljice sa kojom je radio, razgovarao, davao joj podstreka za nove i nove stihove – rekla je ona.

O Draganu su govorili i kazivali stihove iz zbirke “Kome posvećujem pesmu” dr Slađana Stajić Grujić, Zdravko Grujić i Branislava Ilić, uz gitarsku muzičku pratnju Damjana Stanišića. Tekli su stihovi, navirala sećanja, bilo je i suza u večeri kada se govorilo o čoveku koji je kao organizator kulturnog programa u gradskoj biblioteci organizovao veliki broj književnih večeri, tribina, predavanja, izložbi i koncerata.

Mirjana Pejak

Sedma zbirka

Autorka predstavljene knjige Zorka Tošić rekla je da će i njena naredna, sedma zbirka pesmama biti posvećena Draganu, čoveku koji joj je svih prethodnih godina bio velika podrška na putu kroz stihove da ih iznese na najbolji način.

Pesnikinja: Zorka Tošić

Rad sa decom

Dragan Tošić je od 2001. upravnik pozorišta KUD “Karadžić”, gde je posebnu pažnju posvetio radu sa dečjom i omladinskom scenom, bavio se organizacijom predstava i poslovima povezanim sa scenografijom, kostimima, adaptacijom tekstova i režijom. Pre devet godina izabran je za predsednika “Karadžića”, jednog od najstarijih kulturno-umetničkih društava na Balkanu, i na toj funkciji ostao do poslednjeg dana.

Neće biti zaboravljen: Dragan Tošić