Lična arhiva
Izveli 12 kompozicija: Hor Singidunum

Povodom 25 godina postojanja, hor Singudunum iz Minhena priredio je celovečernji koncert pravoslavne duhovne muzike i time odao priznanje i počast osnivaču, kompozitoru i dirigentu Vladimiru Milosavljeviću koji je preminuo prošle godine. Za ovu priliku horom je dirigovao Marko Nešić iz Kragujevca a tokom izvođenja 12 kompozicija nastupili su solisti sopran Vera Bermel, mecosopran Valia Dimitrova, bariton Mario Milan Kosovac, sopran Ljubica Jovanović, bariton Milan Kocić i tenor Marko Nešić. Na repertoaru su bila dela pravoslavne duhovne muzike, koncertna muzika 19. i 20. veka i vizantijska muzika od 14. do 18. veka. Posetioci koncerta u Crkvi St. Ursula uživali su slušajući kompozicije starih majstora, ali i savremenih kompozitora. Tri kompozicije Vladimira Milosavljevića bile su na repertoaru, kao i dela Stevana Mokranjca, Bortnjanskog, Česnokova, Arhangelskog, Stupničkog, Grebešnikova.

Flajer kojim je najavljen jubilarni koncert

Za 25 godina postojanja, Hor “Singidunum” je imao nastupe i koncerte širom Nemačke, a pevao je i u Austriji i Švajcarskoj. Obeležavajući jubilej, članovi hora ujedno odaju priznanje i poštovanje svom osnivaču i dirigentu kompozitoru Vladimiru Milosavljeviću koji je pre 30 godina iz Beograda došao u Minhen gde je 1998. godine osnovao hor “Singidunum”. Posle Minhena, osnovao je horove u Hamburgu, Hanoveru, Berlinu, Diseldorfu, Štutgartu, Nirnbergu i Rozenhajmu, uglavnom pri našim crkvenim parohijama. Pored toga, bio je i vrlo plodan stvaralac i kompozitor, tako da je, pored ostalog, komponovao kompletnu pravoslavnu liturgiju. Od osnivanja pa do januara prošle godine, kada je preminuo, Vladimir Milosavljević je vodio Hor “Singidunum” iz Minhena.

Posetioci uživali slušajući duhovnu muziku

Među prisutnima koji su uživali u nastupu hora bio je i Kosta Simonović konzul Generelanog konzulata Srbije u Minhenu, a posle koncerta je organizovano druženje uz muziku, pesmu i zakusku koju je pripremio Stojan Bajić šef restorana Meindl Eck.

Marko Nešić

Gost iz Kragujevca

Na jubilarnom koncertu horom Singidunum dirigovao je Marko Nešić iz Kragujevca, koji je svojevremeno kao najmlađi student tadašnje Jugoslavije sa samo 16 godina upisao studije muzike. Vrlo je cenjen kao dirigent u muzičkim krugovima u Srbiji, ali i šire, počev od Slovenije, Mađarske, Grčke, do Francuske i Nemačke. U Kragujevcu vodi hor “Sv. Roman Melod”.

Pamte osnivača: Vladimir Milosavljević sa članovima hora 2014.

Sledeći nastup 4. maja

Hor Singidunum sledeći nastup ima 4. maja u okviru poznate manifestacije “Duga noć muzike” u Minhenu kada će pevati u Altkatholische Kirche St. Njillibrord (Sendliger Tor).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here