John Cowper
Petlja i novi tuneli kod Sent Pitersa deo su Vestkoneks projekta

Vlada NSW objavila je prvu fazu novog projekta VestInvest, u okviru kojeg će u narednim godinama biti uloženo pet milijardi dolara u razvoj Zapadnog Sidneja.

VestInvest ima za cilj da finansira infrastrukturne projekte koji će transformisati ovu najbrže rastuću i najroznolikiju oblast u celoj Australiji.

Prva etapa biće ulaganje 24 miliona dolara u lokalnu samoupravu (LGA) Kenterberi-Benkstaun, za izvođenje projekata kao što su izgradnja najsavremenijih objekata za potrebe zajednice, zatim nove parkove i pešačke staze.

Vlada je saopštila da je 10 miliona dolara namenjeno za revitalizaciju društevnih objekata u Kempsiju, kroz ulaganje u Namenski centar za umetnost i kulturu, u okviru kojeg će biti biblioteka, društvene sale za sastanke i druge manifestacije.

Takođe, pet miliona dolara ide za novi višenamenski objekat u Grinejkru, pet miliona za renoviranje Rekreacionog centra “Wran Leisure Center“ u Vilavudu, kao i četiri miliona dolara za 6,2 kilometra pešačke infrastrukture.

– Želimo da porodice u Zapadnom Sidneju imaju razne mogućnosti i priliku za veliki prosperitet. U Kenterberi-Benkstaunu ćemo zameniti zastarele društvene objekte novim kulturnim centrima, obezbediti nove otvorene i zelene površine i stvoriti preko potrebne pešačke veze i poboljšati saobraćaj – rekao je premijer Dominik Perote, dodajući da vlada time podržava budućnost Zapadnog Sidneja, kroz projekte koji će biti od koristi porodicama, stanovnicima i preduzećima širom regiona.

Tokom narednih nedelja, milioni dolara biće uplaćeni u još 15 drugih lokalnih samouprava, uključujući opštine Ferfild, Liverpul, Kembeltaun, Hils i Hoksberi.

Svaka opština ima pravo na između 20 miliona i 35 miliona dolara, u zavisnosti od broja stanovnika, a sve projekte su predložile relevantne lokalne samouprave.

Premijer Perote je odbacio navode da je ulaganje pet milijardi dolara u Zapadni Sidnej zapravo “izvinjenje i iskupljenje“ Vlade NSW za stroge mere zaključavanja tokom pandemije kovida, koje su pre svega pogodile ovaj gusto naseljeni deo najvećeg grada na kontinentu.

– Ne, ovo je investicija od pet milijardi dolara u Zapadni Sidnej i uopšte nije povezana s bilo čim drugim – kategorički tvrdi Perote.

Premijer je takođe rekao da su sredstva za projekte dodeljena kroz grantove pre 12 meseci, kada je „VestInvest“ fond najavljen, te da ovo nije deo predizborne kampanje uoči državnih izbora u Novom Južnom Velsu, koji su zakazani za mart 2023. godine.

Međutim, parlamentarni sekretar za Zapadni Sidnej Šejn Malard, ocenjuje da iza ovog novca ipak stoji poruka vlasti.

– Ovo je ulaganje u budućnost Zapadnog Sidneja, u njegov veliki potencijal. Takođe, ovo je i priznanje za određene teškoće kroz koje smo prošli tokom pandemije kovida – kazao je Malard.

Kako navodi sajt ABC, novac za fond VestInvest dolazi od sredstava koje je Vlada NSW obezbedila prodajom ostatka svog udela u gradsku mrežu autoputeva WestConnex.

Konzorcijum Sidnej Transport Partners je za taj preostali deo platio 20 milijardi dolara prošle godine i sada ima potpunu kontrolu nad 33 kilometra autoputa kroz Sidnej.

Vlast glumi Deda Mraza

Blagajnik u senci, laburista Danijel Muki, rekao je da građani Zapadnog Sidneja razumljivo mogu da shvate ovo saopštenje Vlade NSW kao “cinično“, s obzirom na to odakle je taj novac došao.

– Ovaj novac je rezultat decenije privatizacije koju je sprovela ova vlada i obavezivanja naredne dve generacije građana Novog Južnog Velsa na plaćanje putarina. To su zapravo mrvice koje ostaju nakon toga – istakao je Muki i rekao da je taj novac trebalo da bude dostupan još prošle godine, te da na šest meseci pred izbore premijer i njegova vlada žele da ostave utisak “Deda Mraza”.

Portparol opozicije za puteve Džon Grem kaže da je vlada prodajom WestConnexa u stvari dovela do toga da će vozači u naredne četiri decenije morati da plate čak 115 milijardi dolara za putarine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here