Pet stotina porodica bez hleba?

0

Imamo pravo na 135 radnika: Dragan Jablanović
 

Novi normativi primenjuju se u skladu sa Briselskim sporazumom i pristankom Srbije da se lokalne samouprave na severu Kosova finansiraju iz budžeta Vlade Kosova i budu deo samoproklamovane države Kosovo.
 

Potvrđene optužnice

Međunarodni sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici odbio je zahteve odbrane da se odbace optužnice protiv petorice optuženih za teška ubistva i podstrekivanje na ubistva, saopšteno je iz Euleksa. U saopštenju se ne navode imena optuženih. Predmet se, međutim, odnosi na Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda i Dragana Delibašića, penzionisanog oficira MUP-a Srbije.

– Radim u opštini, imam samo 20 godina radnog staža, hranim porodicu i školujem dvoje dece. Od čega ćemo živeti ako ostanem bez posla – pita se jedan od zaposlenih u opštini Leposavić. Ovakva pitanja postavljaju i radnici Centra za kulturu, biblioteke, Sportskog centra, Centra za socijalni rad, Civilne zaštite Komunalnog i drugih preduzeća….

Mnogi naglašavaju da je potpisivanjem Briselskog sporazuma napravljena velika greška, jer su Srbi na severu protiv svoje volje gurnuti pod kontrolu nezavisne države Kosovo.

– Tačno je da po kriterijumima Prištine koji važe za sve opštine na severu Kosova, "imamo pravo" na samo 135 radnika, ostali su višak, ali nema razloga za brigu, jer nikom od njih neće ostati bez posla – objašnjava Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić i član Upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma.

Svi "prekobrojni" dobijaće plate i u naredne tri godine, ostaće na svojim radnim mestima i radiće iste poslove koje i sada rade. Plate za njih obezbeđivaće se iz posebnog fonda, "teškog" oko 10 miliona evra, koji se upravo fomira u Prištini.

 

Računamo da će za tri godine mnogo "prekobrojnih" steći uslove za penziju, neki će možda naći drugi posao ili otići u privatnike… Nakon tri godine ponovo će se razgovarati o višku zaposlenih i tražiće se neko rešenje: da li osnivanjem nekog novog fonda za njihove plate, socijalnim programom i sl. U ovom trenutku ne znamo – kaže Jablanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here