J. L. Petković

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je da je prvi nacrt francusko-nemačkog predloga daleko od kosovskih ciljeva i da nijedna albanska stranka ne može da ga potpiše.

Prema rečima Krasnićija, nacrt koji je u utorak doneo šef diplomatije EU Đuzep Borelj može se smatrati novim nacrtom i da ga ne treba odbaciti.

– Smatram ovo novim nacrtom. Stojim iza onoga što sam rekao o prvom nacrtu. Kao što prvi nacrt bilo koja od albanskih partija na Kosovu ne može da potpiše jer je to daleko od naših centralnih ciljeva i težnji. Verujem da postoji prilika da se uključimo u ovaj proces i da tražimo i uvećamo ostvarenje naših državnih težnji, što sam rekao u Skupštini Kosova – rekao je Krasnići na Kanalu 10.

On je istakao da postoji pet glavnih zahteva koje Kosovo treba da traži u okviru ovog predloga.

– Prema meni i DPK, ima ih pet. Prvi je očuvanje unitarnog karaktera države Kosovo u okviru teritorijalnog integriteta i ustavnog suvereniteta koji imamo. Drugi je da se garantuje priznanje Kosova od pet preostalih zemalja EU. Treće, da se  Kosovu otvara proces članstva u NATO. Četvrti, da dobijemo status države kandidata za članstvo u EU. Peti zahtev je uzajamno priznanje, što bi trebalo da bude osnovni cilj – izjavio je Krasnići.

Prema njegovim rečima, uzajamno priznanje sa Srbijom treba da bude glavni cilj sporazuma.

3 COMMENTS

  1. A da tražite isto u Švajcarskoj ? I tamo ima mnogo Albanaca, možda ste i većina na nekim teritorijama !

  2. 1244Rezolucija UN
    Najbitniji dokument
    I on kaže Kosovo i Metohija je srpska teriritorija
    Možemo ovako još 500 godina
    Da vidimo ko će da pobjedi,
    Bezvizni režim za albance
    Je dobra opcija
    Svi pravac evropa
    👍🏻🇷🇸🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here