commons.wikimedia
Petar Veliki

Ruski car Petar Prvi Aleksejevič Romanov (1672-1725), nazvan Petar Veliki, koji je rusku državu učinio svetskom silom prvog reda, umro je 8. februara 1725. godine.

On je proglašen carem još kao kao dete, a vlast je preuzeo 1689. godine uklonivši regenta, polusestru Sofiju.

Nakon što je proputovao Zapadnom Evropom 1697. i 1698. godine, Petar Veliki je sproveo dalekosežne reforme u zemlji, izvodeći Rusiju iz srednjovekovne zaostalosti.

Umesto stare vojske strelaca, čiju je pobunu ugušio, ovaj ruski car je uveo modernu stajaću vojsku i podigao snažnu flotu.

On je osnovao Akademiju nauka, pokrenuo prve novine “Vedomosti”, reformisao kalendar, suzbijao štetne običaje nasleđene iz srednjeg veka i od Mongola, i pomagao razvoj privrede otvarajući rudnike i manufakturne radionice.

Petar Veliki je organizovao državnu upravu i Rusiju podelio na gubernije, a na ušću Neve je 1703. godine podigao novu prestonicu Sankt Peterburg.

Osim što je sproveo velike reforme, bio je i sjajan vojskovođa, pa je tako dva puta ratovao protiv Osmanskog carstva i potukao švedsku vojsku.

Mirom u Ništadu 1721. godine Petar Veliki je obezbedio Rusiji izlaz na Baltičko more, a pobedom nad Persijom Rusija je izašla na zapadne i južne obale Kaspijskog mora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here