Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Peticiju kojom se traži jednostavnije prepisivanje leka hlorokin, pokrenutu u petak, do nedelje uveče je potpisalo više od 200.000 Francuza.

Peticiju „Ne gubimo vreme“ kojom se traži upotreba ovog leka čim se pojave prvi simptomi koronavirusa pokrenuo je bivši ministar zdravlja Filip Dust Blazi a podržali su je i tri vrhunska medicinska stručnjaka – bivši rukovodioci najvažnijih francuskih institucija u oblasti zdravstva.

Podržavajući metod primene hidroksihlorokina koji je razvio doktor Didije Raul ovi stručnjaci su na tribinu lista „Figaro“ održanoj u nedelju uveče istakli da upotreba ovog leka u ranoj fazi bolesti može da spreči njeno pogoršanje u do 90 odsto slučajeva.

Međutim, jedan deo stručne javnosti smatra da bi upotreba ovog leka bez rigoroznih naučnih provera mogla dovesti u opasnost pacijente.

Francuski ministar zdravlja je u subotu pozvao na oprez i najavio da će se za nekoliko dana znati prvi rezultati kliničkih istraživanja koja će pokazati da li su hlorokin „ali i drugi lekovi koji obećavaju“ efikasni ako se uzimaju na početku bolesti.

1 KOMENTAR

  1. Dok u svetu zdravi ljudi traže da se ovim lekom leče oboleli od Covida-19, država Srbija teško bolesne neCovid-19 pacijente, koji antimalarike koriste godinama unazad kao redovnu terapiju protiv lupusa i drugih autoimunih bolesti, ostavila je bez te preko potrebne terapije, tako što je ove lekove povukla iz apoteka, te ih oni ni sa receptom ne mogu podići, što je strašno i nedopustivo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime