Youtube
Volfgang Petrič

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič izjavio je da se čini da promena granica između Srbije i Kosova, koju je podržavala bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i njen pregovarački tim, više nije na stolu EU, prenosi Gazeta Ekspres.

Petrič je u intervjuu za Kosovapres istakao da je najnovija izjava specijalnog izaslanika Ričarda Grenela važna i da postoje jasni pokazatelji da SAD žele evropsko rešenje za Kosovo.

U prošlosti ste bili duboko uključeni u diplomatske napore Zapada za rešavanje statusa Kosova. Kao što vidimo, EU je pojačala napore za obnavljanje dijaloga, a vi ste pobornik pregovora posredstvom Brisela. Sa vaše tačke gledišta, kako vidite razvoj pregovora između Kosova i Srbije?

Nakon prevremene objave Specijalnog suda u Hagu, u vezi sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, stvari na Kosovu su se promenile, naročito budućnost dijaloga Beograda i Prištine. Samit u Vašingtonu je odložen i sumnja se da će se ikada održati. Uvek sam bio veliki pobornik dijaloga posredovanog od EU i još uvek sam uveren da će uspeti samo evropski kompromis, podržan od strane Beograda i Prištine. Uveren sam i da SAD u tome imaju veoma važnu ulogu. Ali, pošto će konačna odluka zavisiti od SB UN, gde Rusija i Kina imaju pravo veta, Moskva i Peking takođe moraju biti stalno obavešteni. Trajno rešenje mora biti sveobuhvatno – političko, ekonomsko i tako da u ovaj kompromis između Beograda i Prištine bude uključen visok standard ljudskih i manjinskih prava – i podržan od strane EU i UN.

Direktno aktiviranje visokih evropskih lidera kao što su predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i šef spoljne politike EU Žozep Borel u procesu dijaloga nesumnjivo stvara mnogo očekivanja za ozbiljne rezultate. Kao diplomate, kakvi su vaši utisci o toj dinamici, šta očekujete?

Veoma sam optimističan sada kada su velike evropske sile postale aktivne. Neka Brisel i Vašington pronađu zajedničku osnovu uz pomoć Nemačke koja predsedava EU. Sledećih šest meseci biće od presudnog značaja za pronalaženje rešenja.

Evropska unija snažno se protivila ideji o razmeni teritorija između Srbije i Kosova kao “mogućnosti za postizanje mirovnog sporazuma” između dve strane. Sad kad su izgleda razgovori dobili na zamahu, mislite li da je ta ideja već mrtva?

Ideja o međusobno dogovorenom razgraničenju, koju su podržali Mogerini i njen pregovarački tim, više se ne nalazi na stolu EU. Ali, da vam kažem, samo ako postoji pravi kompromisni sporazum između Beograda i Prištine, rešenje će imati šanse za uspeh u budućnosti. Biće teško, ali je ostvarivo.

Vofgang Petrič je austrijski karijerni diplomata. Na Balkanu je bio angažovan u period od 1997-1999 kao ambasador Austrije u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji. U istom periodu, između oktobra 1998. i jula 1999. godine, bio je i specijalni predstavnik EU za Kosovo. Na toj dužnosti, vodio je pregovaračke timove EU u februaru i martu 1999. godine u razgovorima o Kosovu na konferencijama u Rambujeu i Parizu.

5 COMMENTS

  1. Ma sa kim Srbija da razmenjuje teritorije. Kako Srbija sama sa sobom to da uradi? Kome se ne sviđa u Srbiji slobodno put pod noge.

  2. Gospodo sa zapada
    Šta se sa vama može dogovoriti a da se ispuni dio koji je bitan za Srbe.
    Piše li u Kumanovskom sporazumu da u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji treba da se vrati srpska policija ???i šta se desilo – pa ne može vi ne date
    U Briselu dogovorena i potpisana Zajednica Srpskih Opština ???
    Pa opet ne može ne daju Albanci a vi ih podržavete ,
    A sad opet istu priču pričate i obećavate ??
    Tako su amerikanci obećavali ljudska prava svim Indijancima
    I Indijanci su skoro isttrebljeni
    Sa vama nema dogovora
    Zato što svaki dan imate nove zahtjeve
    Pa i mjenjate mišljenje svaki par mjeseci .
    I na kraju Srbi su za vas mali Rusi
    Sve je jasno
    Zar ne

  3. Razmena teritorija nije vise tema, nego oslobodjenje zemlje i proterivanje okuparora. To je svima jasno, ali porazeni to ne mogu podneti – dok ne budu morali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here