Tanjug
Advokat Goran Petronijević

Advokat Goran Petronijević kaže da je Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK anticivilizacijski zakon i pokušaj da se od neistine napravi istina.

Kako dodaje očigledno je da je cilj da se, ne samo zastraše svedoci, već i krivično gone, ukoliko budu otišli da svedoče pred Sudom za zločine OVK.

Petronijević smatra da je Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK u suštini pokušaj da se ta “paravojna organizacija” zaštiti.

– U Nacrtu su prisutni mnogi elementi zabrane slobode govora i mišljenja, kao u članu 2. gde je proklamovano da sve institucije i građanska lica imaju obavezu da štite zakon, ali i u članu 5. gde je rečeno da su svi u obavezi i u svim situacijama, kako na Kosovu, tako i u inostranstvu da poštuju taj Zakon. To zapravo znači da se o OVK ne sme govoriti ni na koji način, sem kako je to proklamovano ovim zakonom – rekao je Petronijević.

Kako navodi, iako je dobro poznato da je OVK učestvovala u ogromnom broju zločina, koje je u najvećem delu neposredno počinila nad Srbima, nealbanskim stanovništvom i naravno Albancima, Nacrt tog zakona je jedna vrsta pokušaja zabrane pominjanja zločina, koji su oni defakto počinili pripadnici OVK.

– Do sada je bilo takvih pokušaja, i postoje takve situacije da je u pitanju zabrana negiranja zločina, ali od strane žrtava ili od predstavnika žrtava, a ne zabrana pominjanja zločina od onoga ko je zločin i počinio. To je nečuveno! – ocenjuje Petronijević.

Osvrnuo se i na član 9. Zakona koji predviđa kaznene odredbe u slučaju nepoštovanja odredbi iz Nacrta zakona o vrednostima OVK.

– U slučaju da se neko ne pridržava Zakona – znači da govori o OVK ono što jeste, a to je da je OVK teroristička organizacija, koja je ubijala nedužne ljude, terala ih sa svojih ognjišta – tada državljanin takozvane države Kosovo podleže krivičnom progonu, tj. kažnjavanju po nekom od članova Krivičnog zakona. Nije precizirano kog tačno, ali verovatno da u Krivičnom zakonu Kosova postoje članovi koji se odnose na nepoštovanje zakona – napominje Petronijević.

Podvlači i da je paradoskalno što se navodi i da je Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK u skladu sa evropskim standardima.

– Posebni apsurd i posebni cinizacam predstavlja izveštaj Komisije pri kabinetu premijera za usaglašavanje kosovskog zakonodavstva sa evropskim zakonodavtsvom, koja kaže da je taj Zakon u skladu sa evropskim zakonima. Takvi evropski zakoni ni ne postoje – konstatovao je Petronijević.

Napominje i se čini da je dosta elemenata preuzeto iz hrvatskih, “domoljubivih i ostalih zakona”, gde se takođe verbalno i kroz zakone prikriva istina, a zapravo je samo pokušaj da se prikrije istina o sopstvenim zločinima, a da se druga strana okrivi za sve što se dogodilo.

– Ovo sada predstavlja udar i na Specijalni sud i na međunarodno pravo, jer nijedan od svedoka koji bude otišao da svedoči u Hagu neće smeti da govori ništa protiv OVK, niti njenih pripadnika, jer je ovim zakonom proklamovano da su sva lica koja su bila u političkom i vojnom vrhu OVK zapravo zaštićena kao tekovina te organizacije – objašnjava Petronijević.

Dodaje da ostaje da se vidi kako će se Sud u Hagu postaviti ukoliko Zakon bude usvojen, jer kako kaže, njime se faktički legitimizuje napad i pritisak na svedoke, a ne njihova zaštita.

– Ja iskreno ne očekujem nikakve reakcije međunarodne zajednice. Reakcije Palmera koji samo predstavlja onaj deo bivše američke administracije koja pokaušava da vrati onaj točak pregovora i onaj moment kada je Srbija uspostavila neki paritet, koji je mogao da dodvede do određenih sporazuma. Oni sad žele da se vrate unazad, a sve u nadi da će se demokratska administracija u Americi vratiti na belom konju, tj. sa Bajdenom, što i obećavaju Albancima i lažno ih uveravaju da sačekaju sa potpisivanjem bilo kakvih sporazuma i dogovora pre nego što se to i dogod – ističe Petronijević.

Tvrdi i da predlagači Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nisu “sami mogli da ga napišu”.

– Ja tvrdim da taj zakon nisu sami osmislili. Ovo je konstrukcija koja će zasigurno uzburkati kosovsku javnost i napraviti uslove koji će omogućiti da se delegitimiše njihova pregovaračka delegacija. Na stranu što mislim da to Srbiji sve ide u korist, smtaram da je to potpuno pogrešna strategija. Nama ide u korist, jer sada vreme radi za nas, a ne za njih – zaključio je Petronijević.

5 COMMENTS

  1. Као нико ништа не зна и сви се праве да су пали с Марса. Па ја као обичан лаик који ипак дуго пратим политичка дешавања, већ сам писао да је тај Суд формиран да би опрао биографије злочинаца и злочиначку организацију прогласио ослободилачком . Сви код нас се праве наивни и неће јасно да кажу о чему се ради. Опет се политичари и аналитичари праве блесави , као толико пута до сада.

  2. Tako je Zorane pravo u metu.. plus ovi plaćeni mediji koji sve podgrevaju i kao senzacije pišu… Američkim zakonom su njihovi vojnici oslobođeni odgovornosti.. Tito i partija su zabranili temu Jasenovac.. Ustaše imaju ministarstvo zlocinaca.. Balije zakon o genocidu.. Siptari samo sprovode razradjenu tehniku lagarije.. Samo glupi ili potplaceni Srbi cute.. medijski rat od 45. nije ni prestao nego se pojačao dnevnim lagarijama i ispiranje mozgova na društvenim mrežama… sve si u pravu 100%

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here