Printscreen
Rade Jorović

Pevač Rade Jorović priznaje da nije imao sreću da dobije nacionalnu penziju, pa sada mesečno dobija 25.000 dinara, iako je nekada na proslavama zarađivao i po 50.000 maraka.

– Jako sam loše prošao sa penzijom, ali ne mogu da se žalim jer sam hvala Bogu dočekao penziju. Kolika je – tolika je, bitno da je dugo koristiš. Ono što sam ja plaćao godinama, na kraju sam dobio nekih 25.000 dinara. Dobio sam status istaknutog umetnika, ali nažalost nisam penzionisan kao umetnik, već kao zanatlija. Ja sam uplaćivao sam sebi u nadi da ću jednog dana dobiti tu nacionalnu penziju. Video sam kad je država raspisala konkurs, da je konkurencija velika, tako da će se tu umešati svega po malo, možda će biti i politike, ko zna… Ko bude jači, taj će pobediti, kao i uvek… Iza mene niko ne stoji, samo moj rad, ali ima kolega, koji su na razne načine došle do nje – kaže Rade za pomenuti portal, te dodaje da mu je drago što Lepa Lukić ima tri penzije od skoro 2.000 evra mesečno.

– Čuo sam da Lepa ima tu nacionalnu penziju i još dve, hvala Bogu kad može da je koristi. Ja sam ceo život i karijeru proveo pomažući drugima, kad je trebalo da izvučem svoj prosek, možda je trebalo da uplaćujem više i sad bih imao više. Ali, ja sam živeo u turbulentnom vremenu, kada se mnogo humanitarno radilo, ali ne žalim, jer mi je drago da sam mogao da pomognem drugima. Uvek sam skromno živeo, dovoljno mi je 25.000 dinara. Imam i malo primanja od tantijema kao autor i kantautor, a ponekad odradim neku tezgu i ja sam zadovoljan – priznao je Jorović.

Pevač nije znao koji je to najveći honorar koji je dobio za svoju čuvenu pesmu “Oficir”.

– Ne znam zaista, ja sam radio velika veselja, nekad sam bio kralj svadbi i veselja. Nisu to bile neke velike cifre, kao što se sad naduvavaju u javnosti. Previše izmišljaju, spominju 100.000 evra ili maraka, to je sve laž. Sećam se jedne svadbe, bilo je nas 50 muzičara i pevača, prešli smo tad 50.000 maraka, ali smo svi delili po rangu. Te priče mog kolege Ere Ojdanića da je na svadbi u Ritopeku zaradio 110.000 maraka, to je njegova šala, ja u to ne verujem. Možda je malo zaboravio (smeh). Svi bi to voleli, ali nije tačno to – završio je Rade.

1 KOMENTAR

  1. Kakva penzija, kakvi bakraci? Ko je zaradjivao velike novce i nije znao da obezbedi starost, taj ni tada nije bio vredan svog novca. Svim nostalgicarima treba ukinuti penzije ili im dati samo socijalnu pomoc. Poznajem takve, koji su sve cinili da zive kao paraziti. Sad su zavidni kad neko ima dva hleba na stolu. Saradjivali su sa udbom protiv najblizih.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime