Youtube/RTS Muzika - Zvanični kanal
Filip Žmaher

Pevač moćnog glasa, pobednik brojnih festivala, među kojima je i čuveni Slovenski bazar na kom je izveo pesmu “Ne kuni me, ne ruži me, majko”, Filip Žmaher jedno je od imena koja su obeležila 90-te na našoj muzičkoj sceni. Osvojio je i srca milionske publiku u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji. Iza njega je na desetine hiljada pređenih kilometara, velike scene. Svaku odabranu pesmu donosi na svoj način, pa tako i njemu dragu “Čujem tvoj glas”. Od muzike nikad nije odustao, a nedavnim nastupom na Beogradskom proleću sa pesmom “Oprosti mi”, koju je Udruženje kompozitora Srbije proglasilo za najbolju numeru festivala, vratio se publici u svojoj zemlji i svom rodnom gradu.

– Osam godina sam proveo na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, najviše u Ukrajini, a posle toga i tri godine u Nemačkoj. Kao pobednik Slovenskog bazara dobio sam dobar vetar u leđa, stizali su pozivi od nekih producenata. Ostvario sam jednu lepu saradnju. Nastupao sam na trgovima, stadionima, u koncertnim salama, ali sam pevao i u klubovima za samo 100 ljudi. Baš sam se naputovao. Pevao sam i na Crvenom trgu u Moskvi i nije mogla igla da stane. Rekli su mi da je u jednom trenutku bilo milion ljudi. Imati tu čast da nastupam na tom mestu za mene je bilo fascinantno i nezaboravno – kaže nam Filip.

U Beogradu je od 2006. godine, ali kaže nije bio aktivan na muzičkom planu. Velika mu je čast što je učestvovao na Beogradskom proleću, koje je nakon višegodišnje pauze ponovo zaživelo.

– U životu se mnoge stvari dešavaju spontano, pa je tako došlo i do mog učešća na ovom festivalu. Sreo sam Vladimira Markovića, našeg poznatog kompozitora iz dueta Vlada i Bajka, koji mi je ponudio pesmu. Čim sam je čuo znao sam da će dobro ispasti. Ponosan sam što sam učestvovao na Beogradskom proleću posle 30 godina od mog prvog učešća na ovom festivalu. I mogu da kažem: Sve pohvale za organizaciju.

Filip smatra da je kriza autorstva krenula u celom svetu još 90-ih godina prošlog veka.

– Ono što inspiriše svakog pevača je dobra pesma, pre svega. To se meni nije desilo sve ove godine. Tako da nisam imao preku potrebu da nešto radim ovde. Jednostavno nije bilo pesama.

Elvis nije mrtav

Filip će se naći u ulozi Elvisa Prislija, 22. juna u MTS dvorani, na premijeri filma “Elvis”, koji opisuje uspone i padove na trnovitom muzičkom putu.

– Obući ću Elvisovo odelo, ući u njegove čizme, izaći na veliku scenu pod blještavim reflektorima, zapevati najbolje Elvisove pesme i dočarati sebi kakav je osećaj biti kralj. Biće dakle u duhu tog vremena, a moraću da stavim i periku, što nikad u životu nisam uradio. Neću se truditi da ga iskopiram, jer je to nemoguće, pošto je bio unikat – kaže Filip.

Pevač će ovog leta spojiti lepo sa korisnim.

– Idem dva meseca u Crnu Goru. Lepo mi je dole i ono što mi se sviđa je to što nije bitan moj imidž, bitna je atmosfera. Mogu da pevam neke pesme koje nemaju veze sa mojim izvornim stilom. Pevam šta god mi se peva.