EPA/IGOR KOVALENKO
Tonino Picula

Izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Tonino Picula optužuje Srbiju da destabilizuje region i zbog toga joj, kaže, treba posvetiti pažnju.

– Srbija kao najveća od država (Zapadnog Balkana) zaslužuje posebnu pažnju u analizi stanja stvari jer svoje unutrašnje kontroverze i nerešena pitanja vlastite demokratske tranzicije često izvozi u susedstvo i tako destabilizuje region – rekao je Picula u intervjuu za zagrebački Večernji list.

Inače, Picula je među osam, od 705 evropskih parlamentaraca, potpisnika pisma upućenog šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu i visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, u kojem se od njih zahteva da, kako navode, “konačno reaguju i zaustave Milorada Dodika”.

Kao krivce za navodne tenzije i loše stanje u BiH targetiraju Srbiju.

U juče objavljenom pismu tvrde da tenzije u BiH rastu i da ih proizvodi pre svega srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, “blokadom državnih institucija i konstantnim radom na secesiji rušenjem ustavnog poretka BiH”.

Evropski parlamentarci tvrde i da će takva politika Republike Srpske “ugroziti stabilnost na celom Zapadnom Balkanu”, što, kako navode, “može uzrokovati čak i oružane sukobe u nekim područjima”.

Tvrde i da reč “rat” nikada češće nije spominjana na Balkanu, a kao krivaca za to navode Srbiju, koja je nedavno, kako navode, “na određeni način zapretila i NATO-u”.

2 KOMENTARA

  1. E moj Picula, izvini, pa ti da imas morala rekao bi da neces biti ivestilac za zap. Balkan jer je to blago receno nehigijenicno sa tvoje strane. Ti ces nam drzati molitvu pa ti si prestavnik drzave, koja je zapalila moju (i mnoge druge) kucu u BiH za koju jos nisam dobio ni sibicu.Analiziraj se i umukni!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime