Pijani lekari slikali gole pacijente s Haitija

0

Etika i alkohol ne idu zajedno: pomoć jednom od povređenih na Haitiju

U Portoriku je izbio veliki skandal kada su se na internetu pojavile fotografije portorikanskih lekara, članova humanitarne misije, koji piju alkohol i nose oružje među bolesnim i povređenim ljudima sa Haitija.

 

To je odmah nateralo Veće za etiku medicinskog odbora Komnvelta da pokrene istragu, a portorikanski ministar zdravlja Lorenco Gonzalez nazvao je slučaj "tužnom situacijom".

 

"Nesavesnost nekolicine nanosi štetu predivnim naporima koje mnogi ulažu u pružanje medicinske pomoći stradalima na Haitiju", rekao je Gonzales.


Oružje za poziranje

 

Doktor Karlos Ortiz, lekar koji se nalazi na fotografijama, u intervjuu za jednu televizijsku kuću je izjavio da se kaje zbog onog što je učinio. On je pojasnio da su fotografije snimljene da bi se zabeležio njihov rad, a da su im vojnici pozajmili oružje da bi imali sa čime da poziraju.

Na fotografijama koje su se pojavile na društvenoj internet mreži "Facebook", lekari nose puške sa osmehom na licu ili nazdravljaju noseći flaše alkoholnih pića.

 

Na jednoj fotografiji osoba leži u bolničkom krevetu, gola od pojasa nadole, a samo trakom su joj pokrivene genitalije.

 

"Ne sme se slikati pacijent bez pisanog odobrenja, a tim pre je zabranjeno objaviti fotografije polugolih pacijenata", rekao je za CNN predsednik Udruženja lekara i hirurga Edvardo Ibara, dodajući da će i on preduzeti sve što može.

 

Ibara je rekao da su fotografije snimljene u Santo Domingu u Dominikanskoj Republici nakon što je ta grupa lekara operisala 70 pacijenata koji su bili u kritičnom stanju.

 

On je dodao da će članovi Veća za etiku identifikovati lekare sa fotografija i oceniti težinu njihovog ponašanja. Neki od tih lekara, tvrdi on, već su izgubili posao zbog skandala.

 

Anesteziolog Enid Garsija rekla je da je razočarana ponašanjem kolega, ali je ujedno istakla da su ti lekari uložili "200 odsto energije u spašavanje života", te da je njihov rad bio besprekoran.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here