Tanjug
Epidemiolog Branislav Tiodorović

Iako broj zaraženih korona virusom raste iz dana u dan, epidemiolog Branislav Tiodorović za medije ističe da epidemija još nije na svom vrhuncu.

On je istakao da pravi pik treba očekivati za pet, šest dana kada ćemo imati maksimalan broj zaraženih COVID-19.

– Mislim da ovaj pik koji se pominje nije baš pravi pik. Mi ćemo pravi pik imati u celoj Srbiji, pa i u Nišu verovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo. Onda morate da merite vreme inkubacije, najčešće od sedam do deset dana, i do maksimum 14 dana. Tek kad to prođe, a to ne možemo reći pre kraja nedelje, onda možemo da odahnemo. Na sreću nije bilo ničega, ali može biti ponovnog pika – naveo je Tiodorović.

Objašnjava da je virus tu i da nema nikakvog argumenta da on slabi svoje dejstvo.

– Smanjuje se broj inficiranih koji ga mogu preneti. U Vranju je specifična situacija sa teškim problemima, koje zdravstveni sistem ipak savladava uz pomoć KC Niš. Imamo 83 osobe sa bronho-pneumonijom kao ozbiljnom komplikacijom, koja kod 30 odsto njih može preći u pneumoniju – ukazao je Tiodorović.

On je građanima skrenuo pažnju da moraju da budu svesni da se na testiranje javljaju samo oni koji imaju tegobe.

Gužvu, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da prave oni koji se plaše ili su čak i bili u kontaktu sa zaraženim, a ne osećaju ništa.

– Ako to bude i mala tegoba, blaga temperatura, bol u grlu, to ima opravdanja. Mi ovog trenutka imamo utisak da se veliki procenat onih koji nemaju nikakve tegobe javlja se za pregled. To nije neophodna mera i da doprinosi stvaranju straha – rekao je Tiodorović.

S druge strane, epidemiolog Predrag Kon smatra da je trenutno maksimum drugog pika.

– Trenutni scenario nije najgori koji je mogao da se desi. Pik se dogodio tokom leta, što je olakšavajuća okolnost, jer se ne sudara sa sezonskim gripom. Niko se svakako nije nadao da će virus pokazati ovakav potencijal preko leta – rekao je Kon.

Kako objašnjava, ta neočekivanost se nije samo kod nas dogodila.

– Svuda gde su popuštane mere, to se naglo pojavilo. Utakmice su dale novi broj zaraženih, ali i to je manje nego što sam očekivao, tako da situacija nije dramatična – zaključio je Kon.

Veći uzorak za kolektivni imunitet

Tiodorović navodi da ne bi mnogo obraćao pažnju na podatak o kolektivnom imunitetu od 6,4.

– Treba pohvaliti celu ekipu Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja radi težak posao. To je pilot istraživanje. Otprilike se uklapa sa podacima drugih zemalja u Evropi. Nije to podatak koji može da nam da odgovore. Kao pilot istraživanje ono ukazuje na put daljeg istraživanje. Broj obrađenih slučajeva od 1.000 je značajna brojka, ali nam treba mnogo više. Niko u Evropi nije dostigao cilj od 60 posto. Iz tog razloga brojke o kolektivnom imunitetu nisu od neke pomoći za sada – zaključio je Tiodorović.