pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pirati su, u međunarodnim vodama Gvinejskog zaliva, napali grčki teretni brod i uzeli šest talaca, izjavio je danas portparol danske vojske.

Danska fregata, koja patrolira Atlantikom, duž zapadne obale Afrike, zbog sve većih bezbednosnih rizika i piratskih napada, poslala je juče helikopter da pomogne u akciji spasavanja kontejnerskog broda koji su napali pirati u brzim čamcima kod ostrva Bioko, u teritorijalnim vodama Ekvatorijalne Gvineje, prenosi Rojters.

Helikopter je pratio piratski čamac sa šest talaca dok su plovili prema delti reke Niger, ali potera je obustavljena kada je letelica došla do teritorijalnih voda Nigerije, jer nije imala dozvolu za ulazak.

Portparol danske vojske je rekao da je kontejnerski brod “Tonsberg” plovio pod liberijskom zastavom, ali nije potvrdio ko je operater broda.

Prema podacima iz globalne komercijalne baze podataka Eikon Refinitiv, kontejnerskim brodom “Tonsberg” upravlja “Končart Komeršal”, kompanija sa sedištem u Grčkoj.
Danska je u oktobru poslala fregatu “Esbern Snare” u Gvinejski zali. Prošlog meseca posada je otvorila vatru, likvidirala četiri pirata u vodama južno od Nigerije i zarobila četvoricu koje još uvek drži u pritvoru do izručenja njihovim matičnim zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here