Tanjug

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je rezultate PISA testa, testiranja znanja i veština učenika sprovedenom 2018. godine.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje su plasirane Slovenija na 21. i Hrvatska na 29. mestu. Srbija je zauzela 45. mesto, dok je Crna Gora zauzela 52, a Bosna i Hercegovina 62. mesto. Najlošije u regionu rangirani su Severna Makedonija na 67. i Kosovo na 75. mestu.

Hrvatska ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak je prilikom predstavljanja rezultata u Ministarstvu rekla da su rezultati Hrvatske na PISA testovima loši, ali i da veruje da će pozitivnih pomaka biti na testiranju 2024. godine jer, kako je rekla, u obrazovanju nema brzih rezultata, prenose hrvatski mediji.

Na pitanje zašto Slovenija postiže dobre rezultate, Divjak je rekla da je Slovenija imala dobre reformske procese koji su se očito održavali.

– Treba od njih učiti. Imamo dobru saradnju sa njima na unapređenju matematičke pismenosti – pojasnila je Divjak.

Vode Kina i Singapur

Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija, a prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur.

PISA testiranje sprovodi se u celom svetu svake tri godine. OECD-ovo istraživanje obuhvata tri ispitna područja – čitalačku, matematičku i naučnu pismenost.

U početku dočekano sa nepoverenjem nacionalnih donosioca odluka, ovo ispitivanje je postalo nezaobilazan barometar za vlade koje se na njega pozivaju kako bi opravdale svoje izbore kada je reč o obrazovnim politikama.

PISA testira učenike u uzrastu od 15 godina, izabrane tako da čine reprezentativne uzorke.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here