EPA/Filip Singer
Boris Pistorijus

Evropa mora što pre da osigura bolju sopstvenu odbranu zbog toga što bi se krajem decenije mogle pojaviti nove vojne pretnje i pošto se fokus SAD pomera ka regionu Indo-Pacifika, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

On je rekao za “Velt am zontag” da je Rusija značajno povećala proizvodnju oružja zbog rata u Ukrajini, istovremeno preteći baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji.

U međuvremenu, SAD će verovatno smanjiti svoje vojno angažovanje u Evropi jer se više okreću Indo-Pacifiku, istakao je Pistorijus, navodeći da zbog toga Evropljani moraju više da se angažuju da bi sami osigurali bezbednost kontinenta.

On je napomenuo da će, ipak, biti potrebno vreme da Evropa poveća sopstvenu proizvodnju oružja, preneo je Rojters.

Pistorijus je istakao da je jasno da će Evropa morati da poveća pomoć Ukrajini ukoliko u SAD ne bude postignut dogovor o novoj pomoći Kijevu.

Nemački ministar odbrane rekao je da želi što pre da otputuje u Poljsku radi razgovora o unapređenju odbrambene saradnje sa tom zemljom. Pistorijus je rekao da za sada nemačka vojska ne planira da ima velike misije, kako one što su bile u Avganistanu i Maliju, ali da su male misije u planu.

2 COMMENTS

  1. Сви знамо како су се завршавала сва претходна наоружавања германа.

  2. Lepo je General Źukov na završetku 2 svetskog rata predložio.Nemce raseliti po celom svetu i zabraniti da se izjašnjavaju kao nemci.Država nwmačka ne bi trebala više postojati nakon dva svetska rata koje je organizirala i pogobije stotine miliona ljudi Trebalo ga poslušati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here