Tanjug
Boris Pistorijus

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao kratak, otvoren i iskren razgovor tokom kojeg je zaključeno da je Srbija najveća ekonomija Zapadnog Balkana i partner Nemačke.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da to što je Srbija najveća ekonomija, znači da ima i najveću odgovornost.

Prema njegovim rečima, vidi se veliki potencijal za razvoj kroz integraciju regiona, što je važno i za članstvo u EU.

– Zato su važni stabilnost i susedski odnosi – rekao je on.

Rekao je da su razgovarali i o Republici Srpskoj i da će se zalagati za integritet te teritorije.

– Jedinstveni smo i u tome da sa eskalacijom može da bude štete. Mudrost u političkom životu je da moraju da se prave kompromisi i prevaziđe prošlost i da sprečimo eskalaciju i tenzije. Nasilje i pretnje nisu sredstvo političkog uslovljavanja – rekao je on.

Kada se radi o Kosovu i Metohiji, Pistorijus je rekao da je tokom posete južnoj srpskoj pokrajini pozvao na dijalog i da je bio jasan da se svaka legitimna mera mora doneti da niko ne trpi štetu i da postoje prelaznie rokovi, bez zaoštravanja situacije.

– Smanjivanje jedinica na Kosovu je zato važno kao i da Srbija nastavi istragu o Banjskoj –  rekao je on.

Dodao je da dijalog o normalizaciji pod posredstvom EU treba nastaviti sa posvećenošću zbog približavanja EU.

– Moraju da se nastave i sprovode dogovoreni sporazumi i zahvalan sam predsedniku i uverio me je da od strane Srba ne treba očekivati negativan uticaj koji neće ugroziti stabilnost u regionu – rekao je Pistorijus.

Rekao je i da se razgovaralo o nedavno održanim izborima i da čeka izveštaj. Kako je dodao tema je bila i rat u Ukrajini koji ulazi u treću godinu i da on predstavlja strašan pokušaj podrivanja našeg načina života u slobodi.

– Uradićemo sve da podržimo borbu u Ukrajini. Nije reč o pravu jačeg, već o jačanju prava, zbog čega su sankcije važno sredstvo i zato je važno da se Srbija priključi – rekao je on.

4 COMMENTS

  1. Bezobrazluk kada njemacka povuce priznanje kosova i bude podrzala suverinitet Srbije kao sto priznaje i bori se za suverinitet Ukrajine, Srbija bi odma istog trena bila duzna radi pravde da uvede sankcije Rusiji

  2. Neki su slepi, neki gluvi a neki su slepi, gluvi i pjani.
    Pogotove sta se tice vlastite drzave i njenih ljudi.

  3. Novi predlog pregovora Srbije i EU:
    Poglavlje 1 – da se Nemci pomire sa prošlošću u kojoj su izgubili od Srba u dva svetska rata
    Poglavlje 2 – da Nemci i NATO pakt priznaju zločinačku agresiju na SRJ i plate ratnu odštetu Srbiji i CG
    Poglavlje 3 – da sve članice EU odpriznaju lažnu državu Kosovo
    Poglavlje 4 – da EU prihvati činjenicu da Srbi treba da žive na svojim vekovnim ognjištima u jednoj državi – Ujedinjenim zemljama Srbije (United States of Serbia)
    Poglavlje 5 – da se sve članice EU zalažu za mir i stabilnost na Balkanu kako to čini i Srbija, a ne da vode hibridni rat i protivzakonito naoružavaju antisrbe sa željom da narodi Balkana zarate (kao što su uradili nesrećnim Ukrajincima i Rusima u Donbasu).

    Gospodine Pistorijus, ili ćete prihvatiti nove pregovore ili će EU biti rasparčana (Srbi kažu – ko drugome jamu kopa sam u nju pada).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here