EPA-EFE
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus

Predlog generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se stvori fond od 100 milijardi evra za Ukrajinu je vredan razmatranja, ali je važno sprečiti udvostručavanje struktura, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

– Takav fond bi takođe morao da uzme u obzir nacionalne doprinose koje su već dale zemlje NATO-a – rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare u Berlinu.

Prethodno je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla da Nemačka podržava stvaranje dugoročnih struktura u NATO-u za koordinaciju snabdevanja oružjem i obuku ukrajinskih vojnika, ali je skeptična u pogledu stvaranja finansijske strukture za podršku Ukrajini u okviru Alijanse, prenosi Rojters.

– Posle 24. februara, jer smo morali brzo da reagujemo, napravili smo posebne strukture, uključujući i unutar NATO-a, na primer, za obuku. I sada je više nego prikladno da te strukture transformišemo u pouzdane, dugoročne strukture, jer se ovaj rat, nažalost, nastavlja – rekla je Berbok nemačkoj radio stanici Dojčlandfunk.

Nemačka ministarka je istakla da finansijsku podršku Ukrajini u okviru Evropske unije pružaju i države članice i druge zemlje van EU – Velika Britanija, Kanada i SAD.

– I zato je za nas Evropljane veoma važno da ne dupliramo strukture, već da se što bolje dopunjuju, posebno kada su u pitanju finansijska sredstva… Sada je veoma važno da se isporuči oružje i, posebno, municija kako bi Ukrajina mogla da nastavi da se brani, a NATO može da igra centralnu ulogu, jer mi već koordiniramo sve naše sposobnosti unutar NATO-a – istakla je Berbok.

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a u sredu su podržali predlog da se ojača uloga Alijanse u koordinaciji bezbednosne pomoći Ukrajini i obuci njene vojske.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predložio je stvaranje fonda koji bi činila sredstva zemalja saveznica u vrednosti od 100 milijardi dolara tokom pet godina za Ukrajinu kao deo paketa koji će lideri Alijanse potpisati u julu u Vašingtonu.

2 COMMENTS

  1. САМО ПОЛАКО
    СИЛНЕ МИЛИЈАРДЕ УЛАЖУ У ИМПЕРИЈАЛНЕ нато ЖЕЉЕ
    ДОВОДИ ДО ПОЈАВА НЕОНАЦИСТИЧКИХ ПАРТИЈА КОЈЕ ЋЕ ДОБИТИ ВЛАСТ

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here