EPA/Filip Singer
Boris Pistorijus

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je kao prioritet u vojnim nabavkama označio brzinu, u nastojanju da se izvrši remont procedura koje su ranije opisivane kao spore i neefikasne. U dokumentu Pistorijus navodi da “vremenski faktor ima najveći prioritet i presudan je kako bi se trupama što pre nabavila odgovarajuća oprema”.

Kako navodi agencija, Pistorijus se suočava sa ogromnim zadatkom da ponovo pokrene nemačku vojsku, Bundesver, posle decenija nedovoljnih ulaganja, od kraja Hladnog rata. Napredak u popunjavanju praznina u vojnoj opremi je spor, uprkos specijalnom fondu od 100 milijardi evra koji je nemačka vlada uspostavila prošle godine za plaćanje novog oružja, a isporuke oružja Ukrajini dodatno su iscrpile nemačke zalihe.

U dokumentu u koji je Rojters imao uvid, načelnik nemačke vojske Alfons Cimer je rekao da nabavke treba da postanu “značajno brže, efikasnije i manje birokratske”, jer je rat Rusije protiv Ukrajine primorao Nemačku da što pre podigne stanje pripravnosti svojih snaga. On je pozvao službenike za nabavke da se odluče za brža rešenja, umesto dugotrajnog razvoja novog oružja.

“S obzirom na vreme i troškove, treba izbegavati tehničke rizike realizacije, kao osnovni princip”, napisao je Cimer u dokumentu, prenosi Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here