pixabay.com
Severna Koreja

Severna Koreja je danas saopštila da nikada nije sa Rusijom poslovala u vezi s naoružanjem i da nema takve planove, nakon što su SAD iznele tvrdnju da Pjongjang isporučuje Moskvi artiljerijske granate za ratovanje u Ukrajini.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je ranije da artiljerijska municija iz Severne Koreje u Rusiju dolazi kao prikrivena pošiljka za Bliski istok ili Afriku i da se radi “o značajnom broju artiljerijskih granata”, prenosi Rojters.

Zvaničnik severnokorejskog ministarstva odbrane nazvao je te optužbe glasinama i rekao da Pjongjang “nikada nije imao trgovinu oružjem sa Rusijom” i da “nema plan da to čini u budućnosti”, prenela je agencija KCNA.

U saopštenju se navodi da Pjongjang vidi takve “glasine” kao deo “neprijateljskog pokušaja Sjedinjenih Država da ukalja imidž Severne Koreje u međunarodnoj areni”.

Bilo kakva pomoć u oružju značila bi dodatno produbljivanje odnosa između Pjongjanga i Moskve, čija izolacija zbog rata u Ukrajini raste, a Severna Koreja je jedna od retkih zemalja koja je priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih regiona i izrazila podršku njihovom prisajedinjenju Rusiji, navodi Rojters.

2 COMMENTS

  1. a po kom osnovu amerika i deo zemalja EU i VB isporucuju oruzje i salju pse rata u Ukrajinu da se bore protiv rusa u ukrajini i na granicama rusije?

  2. Vi bi trebali da ISPORUCITE Vase naoruzanje Americi. Pogotovo ovo sto ste zadnje testirali preko Japana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here