Boban Ristić

Privredna komora Srbije (PKS) i Beogradski maraton DOO potpisali su danas Memorandum o saradnji sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti i realizacije projekata usmerenih na promociju zdravog načina života, zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Memorandum su u PKS potpisali Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona. Beogradski maraton ima dugu tradiciju i najveći je masovni sportski događaj u Srbiji, a u fokusu ovogodišnjeg, 37. maratona, koji će biti održan u nedelju 28. arila 2024, je cirkularna ekonomija. U okviru manifestacije biće organizovan i takozvani „Maratonski ploging izazov“ inicijativa koja predstavlja kombinaciju trčanja sa sakupljanjem otpada.

“Privreda i sport sve češće i sve više idu zajedno, o tome svedoči i Beogradski maraton koji okuplja veliki broj entuzijasta, sportista, ali i privrednika. Iz godine u godinu sve više menadžera, direktora, u svojim kompanijama podstiče ideju da se ljudi uključe u maraton, a ono što mi želimo je da uvežemo privredu i sport na svakom nivou“, rekao je Mihailo Vesović.

Cilj je, po njegovim rečima, da svaku ovakvu manifestaciju sa dugom tradicijom koja skreće pažnju međunarodne javnosti stavimo u kontekst ekonomske saradnje, promocije Srbije i Beograda kao privredne destinacije. Vesović je ukazao da je u ovom sporazumu ključno da vidimo kako možemo da doprinesemo da ovakav događaj ima i svoju zelenu dimenziju. Privredna komora Srbije izuzetnu pažnju poklanja reciklaži, zelenoj transformaciji, cirkuarnoj ekonomiji.

„Naš cilj je  da pomognemo maratonu da dobije zelenu dimenziju i da zajedno organizovano doprinesemo promociji Srbije i Beograda kao privrednih destinacija“, dodao je Vesović.

Pozvao je privrednike da se svojim idejama uključe i daju predloge šta bismo mogli u narednom periodu drugačije da uradimo, jer nije dovoljno voditi računa samo o sopstvenom zdravlju nego i o zaštiti životne sredine, kako bi Beograd posle matarona ostao čistiji, zdraviji i lepši.

„Ovo je samo jedan u nizu događaja, na leto ćemo imati olimpijsku kuću, moći ćemo da povedemo privrednike i povežemo privredu i sport na novi način“, najavio je.

Cilj „zelenog maratona“ je da smanji negativan uticaj na životnu sredinu i potrošnju prirodnih resursa organizacijom razdvajanja i odlaganja reciklabilnog ambalažnog otpada tokom održavanja ove najmasovnije sportske manifestacije u našoj zemlji i pratećih događaja poput Running Expo-a, izjavio je Darko Habuš. 

„Zajedno sa PKS pozivamo kompanije, institucije i organizacije na „Maratonski ploging izazov“. Naša ideja je da kompanije animiraju svoje zaposlene da se uključe timski u prikupljanje otpada koji će biti generisan duž trasa svih maratonskih disciplina i pratećih sadržaja. Prikupljeni otpad će se donositi i meriti na određenim lokacijama, a pobednike izazova ćemo nagraditi. Želimo da animiramo što veći broj građana i volontera da se svako na svoj način priključi izazovu kako bismo svi zajedno doprineli podizanju svesti o ambalažnom otpadu kao dragocenom resursu i tako dali dobar primer ostalim sugrađanima“, naglasio je direktor Beogradskog maratona.

Ujedno, prilikom održavanja 37. Komtrejd beogradskog maratona, zajedno sa PKS organizovaćemo, za mlađe sugrađanezabavno edukativni program o značaju reciklaže na platou ispred IMMO centra na Novom Beogradu, na već dobro poznatom eko ostrvu, dodao je Habuš.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here