PKS: Na „Sinergiji“ predstavljena PKS instant PAY – keš aplikacija Privredne komore Srbije

Vestionline
PKS

Aplikacija PKS instant PAY, nova usluga Privredne komore Srbije, koja omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet uređajem i pruža mogućnosti proširenja naplate trgovcima, bez ikakvih inicijalnih i fiksnih troškova, uskoro će biti dostupna u Google Play prodavnici, najavila je danas Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja za bankarstvo Privredne komore Srbije na konferenciji Sinergija19.

Aplikacija PKS instant PAY namenjena je trgovcima, odnosno svim preduzetnicima, koji na svojim prodajnim mestima nemaju POS terminale za plaćanje karticama, dok trgovcima koji imaju POS terminale, pruža mogućnost proširenja usluga za kupce, uz niže troškove transakcija.

Aplikacija je zasnovana na Instant platnom sistemu (IPS) Narodne banke Srbije za plaćanja, koji će uskoro biti dostupan kroz sve bankarske kanale. Reč je o najsavremenijem načinu bezgotovinskog plaćanja preko kojeg primalac sredstva dobija odmah na račun, u režimu sedam dana nedeljno, 24 časa dnevno.

Dovoljno je da kompanije koje se odluče za ovaj vid usluge, preuzmu aplikaciju PKS instant PAY sa Google Play prodavnice i obrate se banci kod koje imaju račun radi aktiviranja. Do sada su ugovore potpisale Raiffeisen banka, Banka Poštanska štedionica, Komercijalna banka, dok su u fazi okončanja potpisivanja ugovora Vojvođanska banka, OTP banka, Halk i Erste banka. Kako svaka banka mora da prođe kroz testnu fazu u testnoj laboratoriji Narodne banke Srbije, početak upotrebe ove inovativne tehnologije očekuje se nakon dobijanja svih saglasnosti NBS, istakla je Ocokoljić.

Osnova za uspostavljanje procesa plaćanja upotrebom PKS instant PAY aplikacije je standardizovani QR kod.

Digitalni savetnik u Microsoftu Marko Marjanović rekao je da Microsoft i Privredna komora Srbije dugi niz godina sarađuju na osnaživanju digitalnih sposobnosti srpske privrede, što je ove godine na Sinergiji krunisano institucionalnim partnerstvom, u okviru kojeg promovišemo nove finansijske mogućnosti kroz aplikaciju PKS Instant PAY. Ova aplikacija omogućava samostalnim preduzetnicima da plasiraju svoje proizvode i usluge, olakšavajući plaćanje putem mobilne aplikacije. Ovo je još jedan primer koji potvrđuje viziju sa prošlogodišnje Sinergije, da “među nama ima onih koji u roku od godinu dana imaju sposobnost da otključaju budućnost”.

Sinergija je jedna od najvećih godišnjih konferencija posvećena digitalnoj transformaciji, informaciono-komunikacionim tehnologijama i njihovoj poslovnoj primeni u regionu Jugoistočne Evrope, a ove godine održava se devetnaesti put.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime