Dejan Zrilić
Karavan ženskog preduzetništva

Privredna komora Srbije (PKS) krajem februara počinje realizaciju projekta „Karavan ženskog preduzetništva – Na kafi sa preduzetnicama“ sa ciljem da se podrže mali biznisi koje vode žene, kao i da se u direktnoj komunikaciji sa preduzetnicama razmotre izazovi u poslovanju i mogućnosti podrške. Prvo mesto koje će Karavan posetiti jeste Smederevska Palanka i to 27. februara, a predviđeno je da ova manifestacija, u prvoj fazi, obuhvati deset gradova i opština Srbije. 

„Naš cilj je da ekonomski osnažimo žene. Projekat je namenjen podršci malim biznisima koje vode žene, kao i onim poslovima koji će tek postati vlasništvo preduzetnica”, rekla je, na konferenciji za novinare, Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

Podseća da u Srbiji posluje jedna trećina preduzetničkih radnji i firmi koje su u vlasništvu žena, a cilj je da se taj procenat značajno uveća, odnosno da se kroz projekat „Karavan ženskog preduzetništva – Na kafi sa preduzetnicama“ podstakne što veći broj dama da se uključe u žensko preduzetništvo.

„Želimo i da podstaknemo sve one dame koje do sada nisu ušle u preduzetničke vode da započnu sopstveni posao, da budu ohrabrene. Mi ćemo na sastancima sa njima u direktnoj komunikaciji razgovarati o nekim eventualnim problemima i izazovima u poslovanju, a predstavićemo i različite vidove podrške njihovom poslovanju“, rekla je Simanić.

PKS besplatno za preduzetnice organizuje „biznis tu biznis“ sastanke (B2B), razne vrste edukacija, pomaže im da svoju izvoznu ponudu predstave na velikim svetskim sajmovima, da unaprede i digitalizuju poslovanje, primenjuju inovacije i najsavremenije tehnologije, dodala je predstavnica PKS.

Nikola Vučen, predsednik opštine Smederevska Palanka, istakao je da je velika čast što će ova opština biti prva stanica „Karavana ženskog preduzetništva“. Navodi da Smederevska Palanka ima oko 2.400 registrovanih privrednih subjekata, odnosno oko 400 privrednih društava i oko 2.000 preduzetnika. „Mi smo opština u kojoj su 40 odsto preduzetnika žene, na šta smo posebno ponosni“, ističe Vučen.

Predstavljajući plan aktivnosti projekta, novinarka Tijana Prica rekla je da će tokom održavanja Karavana, žene moći slobodno da pitaju sve što ih interesuje i da iznesu probleme sa kojima se susreću u poslovanju.

„Želimo da osnažimo žene koje još uvek nisu potpuno sigurne da li su dovoljno spremne da uđu u jednu trku zvanu ‘biznis žena’. Pričaćemo o značaju i važnosti marketinga u biznisu,  o važnosti očuvanja zdravlja i preventivnih pregleda, na radionicama ćemo imati različite stručnjake među kojima su i ginekolozi. Na susretima ćemo razgovarati i o modi, književnosti, muzici. Ako bar 10 odsto žena izađe sa novom nekom idejom i rešenim problemom mislim da smo u ovoj misiji uspeli“, istakla je Prica.

O važnosti podrške damama u biznisu na konferenciji za medije govorila je i preduzetnica Ivana Korab, dok je Katarina Beljić, predsednica Sekcije za omladinsko preduzetništvo PKS istakla da se i ova sekcija uključila u projekat „Karavan ženskog preduzetništva – Na kafi sa preduzetnicama“ i da će biti deo niza aktivnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here