EPA-EFE/LUKAS COCH

Pošto su pomoć države dobili svi zaposleni u Viktoriji, koji nemaju pravo na plaćeno odsustvo, isti paket podrške ponuđen je i ostalim državama i teritorijama u Australiji.

Iako je isprva bilo predviđeno da će jednokratne isplate od 1.500 dolara za one koji moraju 14 dana u izolaciju ili karantin biti dostupne isključivo u krizom pogođenoj Viktoriji, premijer Skot Morison je u sredu proširio novčanu pomoć na celu zemlju.

Savezna vlada se na ovaj potez odlučila kako bi pre svega sprečila da se ponavljaju situacije da zaraženi i oni koji čekaju rezultate testa ili su bili u kontaktu s inficiranom osobom i dalje odlaze na posao i šire zarazu. Mnogi su to pravdali činjenicom da nemaju plaćeno bolovanje i da nisu u mogućnosti da ostanu bez zarade.

Sindikati i opozicija su odmah zatražili da se paket podrške proširi na celu zemlju, kako bi se sprečila izbijanja novih slučajeva zaraze i nastajanje novih žarišta, osim u Viktoriji. Prošle srede, premijer Morison je saopštio da postoji način da sve države i teritorije dobiju ova sredstva.

– Ako druge države i teritorije žele da se uključe, svakoj ćemo ponuditi isti aranžman – rekao je Morison za Kanal 7, ali i podsetio da se drugi ni približno ne suočavaju s teškom situacijom kao Viktorija.

Ipak, Laburisti kažu da Savezna vlada veoma sporo reaguje po ovom pitanju.

– Mi smo predlagali plaćeno pandemijsko odsustvo s posla još pre pet meseci. Poenta takve pomoći je da se spreči prenošenje zaraze unutar zajednice. Niko ne sme da se nađe u situaciji da mora na posao jer nema drugih opcija ili finansijsku pomoć za vreme 14 dana izolacije – kaže lider opozicije Entoni Albaneze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here