Lična arhiva
Zaljubljenici u istoriju: Članovi udruženja

Udruženje kolekcionara Čuvari srpske istorije – Švajcarska održalo je svoj tradicionalni godišnji skup i izložbu u prostorijama KUD “Sveti Sava” u Cugu. Od 2020. ova grupa vrednih ljudi jednom godišnje predstavlja predmete koje su prikupljali. Među eksponatima su i retki primerci kovanica, ordenje, uniforme, delovi narodne nošnje. Za nekima od tih predmeta tragalo se i tri decenije dok nisu pronađeni ili kompletirani.

Srđan Jevtić, predsednik udruženja, kaže da su na štandovima na svojevrstan način predstavili istoriju Srbije.

Plaketa sa likom Arnoa Gujona

– I mi smo je upoznavali i naučili puno toga o njoj dok smo tražili i sakupljali ovo što je prikazano – navodi Jevtić.

Svake godine se za ovu priliku izradi plaketa neke znamenite ličnosti iz srpske istorije ili ličnosti koja je vredna pomena jer je doprinela dobru Srbije. Ove godine je urađena plaketa u obliku kovanice sa likom Arnoa Gujona, direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pri MSP Srbije. Plaketa kovanica sa likom Gujona izrađena je u 19 primeraka, ima prečnik 149 milimetara i teška je 1.130 grama. To je pravo umetničko delo i rad je našeg proslavljenog akademika Ljubiša G. Mančića, koji je i prethodnih godina za ovo udruženje pravio kovanice.

Srđan Jevtić kaže da u udruženju trenutno imaju 15 članova.

Uniforme i odeća stare i više od 150 godina

– Cilj osnivanja udruženja je da se međusobno bolje upoznamo i pronađemo još više zaljubljenika u ovaj hobi. To nam uspeva jer smo od osnivanja svake godine brojniji za jednog ili dva člana. Najstariji član ima 74, a najmlađi 34 godine. Kada se sabere ukupan staž koji je svako proveo sakupljajući eksponate koje su izložili, dolazimo do brojke od 300 i više godina – navodi Jevtić.

Od 15 članova uz predsednika Jevtića na ovoj izložbi su bili prisutni i Mirko Marinković, dr Nebojša Stevanović, dr Milan Stojanović, Dalibor Živković, Dalibor Stojiljković, Stojan Brzak, Željko Šikman, Goran Dokijanović, Željko Lazarević, Saša Mladenović i Dejan Vasiljević. Opravdano su bili odsutni Slobodan Radojković, Miodrag Vučković i Jovo Mitrović.

Privući mlade

Jedan od ciljeva udruženja je da se svi ovi eksponati sačuvaju od zaborava jer su, kako kažu članovi, naši preci to i te kako zaslužili. Važno im je, dodaju, i da privuku mlade.

Svaki orden priča o nekom junaku

Brižljiv rad

U razgovoru sa ovim izuzetnim čuvarima srpske istorije saznajemo da uopšte nije lako ući u trag nekom eksponatu, pronaći ga.

– To je višemesečni, često i dugogodišnji rad. Treba prvo čitati knjige, istraživati pa se tek onda upustiti u ovu avanturu – kaže predsednik Srđan Jevtić.

On dodaje da članovi udruženja sve to rade od srca, što se moglo videti i osetiti na izložbi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here