Analitički centar RAND Corporation američke vlade, objavio je izveštaj, posvećen strategiji obuzdavanja Rusije u Crnomorskom regionu.

Autori izveštaja izražavaju zabrinutost činjenicom da je Moskva u poslednje vreme modernizovala Crnomorsku flotu i povećala broj snaga u Južnom vojnom okrugu.

Po mišljenju eksperata centra, kako bi se suprostavili „porastu ruskog uticaja“ u regionu, treba postaviti sisteme PVO i obalske raketne sisteme u Bugarskoj i Rumuniji. Među ostalim merama – povećanje broja vojnih vežbi NATO i pružanje pomoći razvoju vojnog potencijama Ukrajine i Gruzije.

Pri tome Rusija je više puta naglašavala da je širenje snaga Alijanse na istok u suprotnosti sa ranije dobijenim garancijama od lidera zapadnih država. U Moskvi su izjavili da će reagovati istom merom na agresivne korake NATO-a, dok oni koji žele da uključe Ukrajinu i Gruziju u sastav bloka, treba da razmisle o posledicama.

1 KOMENTAR

  1. Ceo zapad na čelu SAD , vas treba obuzdati da ne uništavate male i nejake narode , e da bi obuzdali kinu i rusiju , pazite dase ne zadavite jer to je krupan zalogaj nećete moći progutati .Rusija i Kina će vam doći glave.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime