Tanjug/AP

Epidemija smrtonosnih respiratornih virusa bila bi opasnija čak i od nuklearnog napada, upozoravao je pre par godina suvlasnik Majkrosofta Bil Gejts, a sada je ocenio da bi, nakon iskorenjivanja korona virusa, bioterorizam uz globalno otopljavanje, mogao da bude najveća pretnja čovečanstvu.

– O tome niko ne želi da govori, a neko ko želi da nanese štetu mogao bi da napravi virus i to znači da je šansa da se njime zarazimo veća nego kod prirodno izazvane epidemije poput trenutne – objasnio je američki milijarder kako bi spremnost na pandemiju morala da se shvati kao “ratna opasnost”.

On je ukazivao na mogući bioteroristički napad sa mnogo žrtava, jer je, kako je rekao, u novoj eri lakše nego ikada stvoriti i proširiti smrtonosne patogene.

– Napredak u biologiji je omogućio da teroristi mogu lakše da stvore bolesti poput smrtonosnih boginja i izazovu smrt deset miliona ljudi, što ne bi mogao ni nuklearni napad. Najveći je rizik od prirodne epidemije ili namerno izazvanog bioterorizma, jer bi virus koji se brzo širi vazduhom mogao u jednoj godini da ubije i više od 30 miliona ljudi – istakao je Gejts.

Biološko oružje je poznato vekovima, pa se tako zna za priču iz 14. veka kada je kuga zvana “crna smrt” koja se širila Evropom, i delovima Azije i Afrike, korišćena za ratovanje. Tela umrlih od kuge bacani su preko zidina gradova u cilju njihovog osvajanja, što je izazvalo smrt bar četvrtine ukupnih žrtava kojih je bilo 200 miliona.

Ta surova taktika je upotrebljena i prilikom kolonizacije severnoameričkog kontinenta kada su Britanci poklanjali Indijancima, prilikom pregovora, ćebad kojima su se pokrivali oboleli od malih boginja i tako izazivali smrtonosnu zarazu.

Ove preteče današnjeg biološkog oružja su imale jasan cilj, pobedu u ratu i osvajanje teritorija. Mnogo kasnije, tokom Drugog svetskog rata 1942. godine, nacista Hajnrih Himler naredio otvaranje entomološke laboratorije u logoru Dahau, zvanično radi proučavanje vaški i buva koje su bile problem nemačkim vojnicima. Međutim, kako je ukazao naučnik Klaus Rajnhard, tamo je istraživano i da li se komarci mogu koristiti za širenje bolesti poput malarije.

– Pisma vodećeg naučnika grupe, Edvarda Meja, potvrđuju postojanje istraživačkog programa za ofanzivno biološko ratovanje nacističke Nemačke – potvrdio je Rajnhard.

U proteklim godinama ne manjkaju ni međusobne optužbe svetskih sila o virusima i mikroorganizmima koji se tajno gaje za potrebe eventualnih ratova. Tako je 2019. ruski funkcioner Nikolaj Patrušev upozorio na saznanja da SAD otvaraju mrežu laboratorija širom sveta u kojima se može proizvoditi biološko oružje, navodeći da će se osim toga, sprovoditi istraživanje o infektivnim oboljenjima.

Uzvraćeno je 2020. strahom zapadnih stručnjaka da bi Rusija u sklopu projekta biološkog oružja mogla da napravi biološko oružje od virusa ebole. Jedinica 68240 ruske Savezne sigurnosne službe, kako je pisao “Dejli mejl”, stoji iza projekta “Toledo” i istražuje ne samo virus ebole, već i još smrtonosniji Marburg koji izaziva hemoragijsku groznicu.

Svet zabrinjava i Severna Koreja ne samo zbog nuklearnog programa, već su, kako je objavljivano, azijski i obaveštajci iz SAD ukazivali su da lider Kim Džong Un možda pokušava da napravi arsenal smrtonosnih mikroba kao biološko oružje. Južna Koreja je strahovala da će on proizvoditi antraks, smrtononosan za ljude i životinje.

Veštačka zika?

Pre pandemije koronavirusa, svet se suočavao sa novim virusima od kojih su neki izazivali sumnju da su nastali u epruveti. Tako su glavni lekar Rusije Genadij Oniščenko, ali i Amerikanac Frensis Bojl, svojevremeno angažovan na projektima razvoja biološkog oružja u borbi protiv terorizma, smatrali su da je zika virus, u stvari, biološko oružje.

Žrtvovan Čikago

Zanimljivo je otkriće da su SAD još 1950. godine sprovele istraživanje na svom tlu, kada je brod ratne mornarice kraj obale San Franciska, kroz ogromno crevo izbacio oblak mikroba u vazduh, da bi se video uticaj na stanovništvo.

– Bio je to jedan od prvih većih testova biološkog oružja u okviru programa testiranja biološkog ratovanja, koji je trajao od 1949. do 1969. s ciljem odvraćanja korišćenja biološkog oružja protiv SAD i njihovih saveznika i reakcije ako odvraćanje ne uspe – objasnila je kasnije američka vlada, a objavio “Biznis insajder”.