Planeta u raljama bioterorizma (3): Atomska bomba siromašnih

Dragana Dekić - Vesti
0
EPA/Christian Bruna

Bioterorizam je najveća globalna bezbednosna pretnja 21. veka, ukazuje za “Vesti” dr Miroslav Bjegović, profesor bezbednosnih nauka.

On objašnjava da bioterorizam podrazumeva upotrebu biološkog agensa, najčešće u vazduhu, kako bi bila izazvana smrt što većeg broja ljudi.

Najčešće je cilj, prema njegovim rečima, izazivanje masovne panike i zastrašivanja pa, iz tih razloga, kaže on, spada u psihološke oblike rata.

– Za ovakvu vrstu rata čovečanstvo je nespremno kao sto je i nespremno za aktuelnu pandemiju izazvanu virusom Covid-19, pa se postavlja pitanje da li se ovde radi o prirodnom ili namerno ispuštenom virusu – ukazuje naš sagovornik.

Ukoliko je, kako priča Bjegović, reč o namernom ispuštanju virusa, bakterija ili toksina s ciljem da se izazove bolest i smrt velikog broja ljudi, onda se može reći da se radi o klasičnom bioterorizmu o kojem je u svojim izjavama isticao Bil Gejts predstavljajući ga kao moguću globalnu opasnost.

– Gejts je postavio opravdavajuće pitanje da li će biološko oružje zameniti nuklearno i hoće li ga upotrebiti oni koji žele drugačiju sliku sveta – ukazuje ovaj stručnjak.

Bjegović je kazao da bi trebalo napomenuti i da su proizvodnja i skladištenje biološkog oružja zabranjeni 1972. godine Konvencijom Ujedinjenih nacija, ali da nije zabranjeno njegovo korišćenje.

– Taj dokument je potpisalo 165 država, a među njima i naša. Interesantno je, međutim, da su 1969. godine SAD prve potpisale i objavile prestanak proizvodnje i upotrebe, ali nikada nisu uništili najveće fabrike za njegovu proizvodnju – ukazao je on.

Naš sagovornik je naveo da bojazan broj jedan predstavlja težnja terorista da dođu u posed biološkog oružja koje je označeno kao atomska bomba siromašnih.

Ono što predstavlja realnu opasnost, prema rečima dr Bjegovića, jeste intenzivan razvoj molekularne genetike i biotehnologije čija dostignuća mogu biti zloupotrebljena upravo putem bioterorizma.

– Zato bi u budućem periodu trebalo raditi na jačanju standarda biološke bezbednosti na svim nivoima, kao i na njenom monitoringu, uz osnaživanje bezbednosno-obaveštajnih mera i iskreniju Konvenciji o zabrani upotrebe bioloških agenasa. Možda je ovo prvo bioterorističko poluvreme koje je prvenstveno imalo za cilj virusno uništenje ekonomije pogođenih zemalja, ali se nadamo da drugog poluvremena neće biti jer bi imalo za cilj uništenje što većeg broja ljudskih života upravo bioterorističkim napadom – zaključio je Miroslav Bjegović.

“Proročanstvo” iz Minhena

Buduće smrtonosne globalne pandemije Bil Gejts je uporedio s novom vrstom “vojnog oružja”, podsetivši da je na konferenciji u Minhenu 2017. zamolio svetske čelnike da zamisle da negde u svetu postoji ili može postojati novo oružje sposobno da ubije milione ljudi.

– Ne možemo predvideti kada, ali s obzirom na stalnu pojavu novih patogena, rastući rizik od napada bioterorizma i rastuću međusobnu povezanost našeg sveta, postoji velika šansa da se dogodi velika i smrtonosna moderna pandemija – upozorio je Gejts.