EPA/Gyorgy Varga

U školama širom Austrije uskoro bi moglo biti pojačano testiranje, nakon što su se u brojnim obrazovnim ustanovama pojavili klasteri koronavirusa.

Ministar obrazovanja Hajnc Fasman je potvrdio da se planira, pored ponedeljka i srede, uvođenje dodatno testiranje đaka i petkom. To se tiče pre svega osnovaca, ali i đaka u srednjoj školi, koji petkom moraju da dolaze u školu zbog kontrolnih radova.

Za sada ne postoji fiksni termin za početak primene novog pravila testiranja, jer to zavisi od kapaciteta testova, ali se radi na tome, kako ističu u Ministarstvu, da do toga dođe još u martu.

Trenutno samo osnovci, đaci do petog razreda, svakodnevno idu u školu i oni moraju ponedeljkom i sredom da se podvrgnu brzom testu. Svi ostali uzrasti koji idu u školu po smenskom principu, podeljeni u dve grupe, to jest dva dana idu u školu, a dva dana uče od kuće, samo se testiraju na početku svakog prvog dana prisustva u školi.

Inače, samo oni đaci koji se testiraju mogu da prisustvuju nastavi, dok ostali moraju da uče od kuće. Takođe, planirano je i da se za nastavno osoblje uvede jedan dodatni test nedeljno.

Za razliku od đaka, nastavnici ne moraju da se testiraju, ali zato oni koji se ne testiraju moraju da predaju sa FFP2 maskom.

Pre nedelju dana je oko 900 testova đaka i nastavnika bilo pozitivno na koronu, pa je 40 škola moralo biti privremeno zatvoreno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here