Plaši vas ledeni šok? Čekajte da vidite cenovni udar!

0

Reuters/S.Z.
Šok za potrošače: Spremite se za januarski talas poskupljenja
 

Prema najavama pojedinih proizvođača, već naredne nedelje građani Srbije moraće za slatkiše, alkoholna pića i grickalice da plaćaju i do petnaest odsto više, dok će riblje i mesne konzerve i čajevi biti skuplji za osam odsto. Za oko pet odsto poskupeće kućna hemija, kozmetika, začini i med. Ako ništa drugo, uveravaju nas da će cena hleba “sava“ ostati ista.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, objašnjava za “Blic“ da je svaka najava poskupljenja neozbiljna.

Na proleće novi udar

Nažalost, januarski talas poskupljenja tek je početak.

– Ono što možemo očekivati u 2015. jeste da će s proleća doći do rasta cena i to na osnovu povećanja cene struje, što je dosta verovatno – kaže ekonomista Goran Nikolić.

– Proizvođači veće cene pravdaju padom dinara, ali većina onih koji su najavili poskupljenja nemaju uvozne sirovine i njihova proizvodnja nije ni na koji način vezana za evro. Srbija je preopterećena previsokim maržama i u takvoj situaciji ima prostora da cene idu nadole jer naš trgovac nije trgovac ako ne zarađuje 40 odsto. Takođe, cene diktiraju ponuda i potražnja, a ponuda je kod nas ogromna, a potražnja mala, što dodatno pokazuje da nema osnova za poskupljenje – kaže Papović.

Zbog slabljenja dinara već je sad poskupela većina uvoznih proizvoda, a dobavljači najavljuju još veće cene ukoliko vrednost dinara nastavi da pada. Trgovci tehnike objašnjavaju da su od 200 do 450 dinara po komadu poskupeli mali kućni aparati, dok su komadi bele tehnike skuplji i za više od hiljadu dinara.

– U javnosti za dizanje cena svi okrivljuju trgovce. Nama, međutim, od dobavljača stižu najave poskupljenja, od kojih je većina nerealna. Pošto već dižu cene svaki put kada poskupe struja ili gorivo, voleli bismo da sada, kada cena goriva pada, cene njihovih proizvoda u najmanju ruku ostanu iste – kažu za “Blic“ u jednom trgovinskom lancu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here