EPA/Johanna Geron
Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković ozbiljan je kandidat za novog generalnog sekretara NATO, pišu švedski mediji. Mogući kandidati su još i rumunski predsednik Klaus Johanis i estonska premijerka Kaja Kalas.

Dva dnevna švedska lista, Socijaldemokratski “Aftonbladet” i konzervativni “Svenska Dagbladet” kao glavni razlog navode taj da se zemlje istočne i srednje Evrope već dugo osećaju zapostavljeno u raspodeli ključnih dužnosti u Evropskoj uniji i NATO.

Međutim, kako dalje objašnjavaju, Johanisu predsednički mandat ističe tek u novembru 2024. godine, a Kalas se smatra previše neprijateljski nastrojena prema Rusiji, što Plenkovića stavlja u poziciju favorita, ukoliko se sledeći glavni sekretar Alijanse bude tražio u ovom delu Evrope.

Oni napominju i da se Plenković u švedskoj javnosti i dosad smatrao jednim od lidera evropske narodne stranke i uticajnom figurom u EU.

Podsetimo, glavnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu mandat ističe 30. septembra ove godine i očekuje se da će ime njegovog naslednika biti poznato do samita NATO u litvanskoj prestonici Vilnjusu 11. i 12. jula, podseća portal Indeks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here