Tanjug/AP
Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovo je poručio u Jasenovcu, kao i prethodno u Vukovaru, da neće biti zajedničkih venaca i dodao da nema razloga za glumu da se, kako je rekao, pravimo da sarađujemo u kontekstu svega što se govori.

Plenković je to rekao odgovarajući na pitanje novinara zašto je odbio predlog predsednika Zorana Milanovića da polože zajednički venac podno Kamenog cveta.

– Tu su dva aspekta. Postoji preporuka HZJZ-a organizatorima. To je temeljni okvir prema svima… Rekao sam da nema razloga za glumu, da se pravimo da sarađujemo u kontekstu svega što se govori i da će očito svako položiti venac za sebe – rekao je Plenković i dodao:

– Što se nas tiče, nema zajedničkih venaca. Mi smo to nekoliko puta pokretali. Sad poslednja dva-tri dana imamo dosta medijskih komentara o toj temi.

Podsetio je i da su u Vukovaru venci polagani odvojeno i upitao da li je to bio problem.

– Rekao sam šta je okvir i kako je Spomen-područje Jasenovac predvidelo dolaske. Tamo će biti izaslanstvo vlade, sabora, predsednik, izaslanstvo naroda žrtava i strani ambasadori –  rekao je hrvatski premijer.

To je, kazao je, pet različitih termina u jednom danu.

– Mi tamo idemo godinama. Ići ćemo i idućih godina. Ne zato da bismo s nekim bili u društvu nego da bismo odali počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac – rekao je Plenković.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime